Datum:

22.09.2018. 21:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Novi Suzuki Jimny je na EuroNCAP testovima bezbednosti dobio samo tri zvezdice, što je razočaravajuće za jedan potpuno novi automobil.

Testovi koje sprovodi ova nezavisna organizacija sa sedištem u Briselu su iz godine u godinu sve rigorozniji, a dodatno su pooštreni i ove godine. Naime, sada se prilikom testiranja još više pažnje posvećuje efikasnosti elektronskih sistema asistencije, a osim bezbednosti pešaka, ocenjuje se i bezbednost ostalih ranjivih grupa učesnika u saobraćaju, poput biciklista.

U saopštenju EuroNCAP organizacije se navodi da je prilikom testa frontalnog sudara putnička kabina pretrpela značajne deformacije, naročito oko okvira vozačevih vrata. Istovremeno, na test-lutki na poziciji vozača, pored dobre zaštite za kolena i noge, zabeležene su „povrede! u predelu grudi.

U bočnom sudaru sa nepokretnom barijerom je zabeleženo da je zaštita glave zadnjih putnika (lutki) veoma slaba, dok je zaštita vozača i putnika na zadnjoj klupi u predelu grudi prosečna.

Ipak, najgore je to što je utvrđeno da je nedovoljan pritisak gasa u vozačevom vazdušnom jastuku prilikom aktiviranja, što može dovesti do toga da vozač udari u volan prilikom sudara i povredi glavu.

EuroNCAP imao je primedbu i na sistem automatskog kočenja u slučaju opasnosti od sudara (AEB), koji je standardan deo opreme na novoj generaciji modela Jimny. Navodi se da je ovaj sistem pokazao slabosti u testovima kada se ispred vozila nađu pešaci, dok uopšte nije reagovao na prisustvo bržih pokretnih objekata, poput biciklista.

U svakom slučaju, Suzuki Jimny, kao nov, relativno moderan proizvod, poseduje tehnologiju kao što je infotejnment ekran osetljiv na dodir, pogon na svim točkovima, klimu, kontrolu krstarenja i prethodno pomenut AEB sistem.

Prema tome, da li je ovaj model trebalo da prođe bolje na testu bezbednosti? Nema nikakve sumnje da jeste. Prema tome, ukoliko inženjeri japanskog proizvođača ne pronađu način da reše te probleme, novom modelu te kompanije se ne piše dobro.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)