Datum:

20.04.2015. 22:08

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2588 pregleda

Veliki broj saobraćajnih nesreća uzrokovanih upotrebom mobilnih telefona za volanom je naterao proizvođače da smišljaju sisteme za zaštitu vozača. Na primer, Dženeral Motors eksperimentiše sa sistemom koji prati pokrete glave i očiju i beleži koncentrisanost vozača na vožnju, a sada je Hjundai osmislio mnogo lakši način – sistem koji isključuje mobilne telefone u blizini upravljača automobila.

Južnokoreanski proizvođač je objasnio da “sistem ograničava ili u potpunosti isključuje određene funkcije mobilnog telefona koje bi mogle da ometaju vožnju”.

U zavisnosti od brzine kojom vozilo putuje, sistem zaključuje koje funkcije smartfona su sigurne za upotrebu, uključujući i pisanje poruka i pozive. Restrikcije mobilnih telefona mogu se odnositi samo na telefon u okolini vozačevog sedišta ili na celo vozilo.

Ključni deo ovog sistema je postavljanje malih antena u različitim delovima vozila koje detektuju signal mobilnih telefona. Kada ih sistem detektuje, može da odredi koje funkcije da isključi. Hjundai naglašava da je sistem sofisticiran i može da proceni važnost osobe koja zove ili šalje poruku i odobri njihov poziv mimo zabrane.

Međutim, glavni problem ovog sistema je taj što bi mobilni uređaji morali da imaju ugrađen specifičan program pa je realno da će proći nekoliko godina pre nego što se ovo rešenje nađe na tržištu.

I dok čekamo napredne tehnologije koje će nas zaštititi od nas samih, tu je najjednostavnije rešenje – bez mobilnih telefona za volanom.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)