Datum:

02.09.2017. 23:41

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Vozači će se uskoro suočiti sa novim izmenama propisa i pooštrenim kaznenim odredbama. Jedna od novina je dvaput veća kazna za nevezivanje pojasa ili razgovor moblinim telefonom u toku vožnje. Novi tekst zakona trebalo bi da se nađe pred poslanicima skupštine početkom oktobra.

U jednoj ruci volan u drugoj telefon – kazna 10.000 dinara. Vožnja bez pojasa 10.000 dinara. Više od 0,2 promila alkohola u krvi, prekršaj je koji će vozače ubuduće koštati takođe 10.000 dinara.

Vozači su podeljenih mišljenja. Pojedini građani smatraju da su kazne previsoke, neki govore da treba da budu i veće kako bi se poštovali propisi, neki su skeptični da će to popraviti crni bilans na putevima.

Novi zakon trebalo bi da primora vozače da smanje i brzinu. Teže će se kažnjavati nasilnička vožnja, odnosno u gradu preko 90, a na autoputu preko 220 kilometara na čas. Međutim, dodato je i još jedno pravilo – ukoliko na putu vozači naiđu na znatno sporije vozilo, mogu da ga obiđu i preko pune linije. Istina, samo u posebnim slučajevima – dozvoljeno je zaobilaženje traktora, bagera ili recimo kombajna.

“I kada postoje uslovi za bezbedno preticanje. Dakle, ukoliko na putu nema saobraćaja iz suprotnog smera, ukoliko možete u potpuno bezbednim uslovima da započnete i završite preticanje na mestu gde se nalazi puna linija na način da morate preći preko pune linije tada će to biti dozvoljeno”, pojašnjava  Milan Božović iz Komiteta za saobraćaj.

Iz Komiteta dodaju da nova pravila i poštovanje saobraćajnih kazni imaju za cilj povećanje bezbednosti u saobraćaju.

“Nikako prinuda odnosno kažnjavanje nije osnov unapređenja bezbednosti saobraćaja. Mi to ovde pričamo da je osnov edukacija, dakle, kada imate ljude koji su edukovani, koji se ponašaju pravilno, koji se ponašaju bezbedno, onda sankcije nisu ni bitne, zato što te ljude koji se ponašaju pravilno i bezbedno nećete imati potrebe da kažnjavate”, ističe Boris Antić sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Kažnjavanja će u odnosu na ranije biti znatno blaža za isteklu vozačku dozvolu i za vožnju zaustavnom trakom na autoputu. S druge strane, za roditelje koji decu ne vezuju pojasom ili one koji voze bez dozvole, predviđene su kazne od 100.000 do 120.000 dinara.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)