Datum:

01.07.2014. 16:30

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

1 komentara 4254 pregleda

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, za koje se očekuje da budu usvojene do kraja godine, će podrazumevati nultu toleranciju na konzumiranje alkohola, ali i veću odgovornost putara. Nakon više odlaganja izmena zakona iz 2009. godine, stručnjaci su optimistični da je napokon došlo vreme za nove propise.

Zakon iz 2009. godine nije zabeležio očekivane rezultate, pa su odavno najavljene njegove izmene. Rokovi su nekoliko puta probijeni, pa se i dalje čeka uvođenje novog pravilnika koji podrazumeva nultu toleranciju na konzumiranje alkohola i veću odgovornost preduzeća za puteve.

– Ove novine bi trebalo da smanje broj poginulih na našim putevima, kao i da smanje materijalnu štetu sa 700 na 500 miliona evra godišnje – kaže profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić, koji je jedan od vodećih ljudi u radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama ZOBS-a.

– Pored toga, planiramo da uvedemo nultu toleranciju na konzumiranje alkohola, stimulativne i destimulativne mera za vozače, ali i da povećamo odgovornost preduzeća za puteve.

Verovatno najdrastičnija izmena će biti da vozači ne smeju da imaju nimalo alkohola u krvi. Do sada je to bilo predviđeno samo za profesionalne vozače, ali profesor Vujanić kaže da nema razloga da bilo ko pije kada vozi.

– Pored ovoga, biće precizirana i odgovornost putara u slučaju kada dođe do nesreće. To podrazumeva da će i oni moći da budu krivično gonjeni, ako je do saobraćajne nesreće došlo zbog stanja na drumu.

Profesor Vujanić kaže da je ministarka Zorana Mihajlović preduzela korake da se konkretne stvari o kojima se još ranije govorilo konačno implementiraju u zakon.

– To je obiman posao, a osnovna verzija bi trebalo da bude gotova do septembra – rekao je za „Novosti“ profesor Vujanić. – Nakon toga, potrebno je da nacrt prođe raspravu i da stručna javnost da svoje mišljenje. To je obiman posao, ali samo tako može da bude urađen kako valja.

Zbog svega toga, profesor Vujanić smatra da se novi zakon ne može očekivati pre kraja novembra 2014. godine.

Izvor: Moj auto

1 komentar
  1. perisa kirunic

    Kada Vas budemo nabijali na kolac zbog vaseg lopovluka onda mozemo da pricamo o nultoj toleranciji na alkohol i sticanje protivpravne imovinske koristi

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)