Datum:

02.06.2017. 22:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Papa Franja će se voziti u električnom Opelu Ampera-e, čije ključeve mu je lično uručio direktor ovog proizvođača, Karl-Tomas Nojman.

Ampera-e stigla je u Vatikan u sklopu konferencije o održivom razvoju saobraćaja i predstavlja simboličan događaj u okviru šireg plana kojim je predviđeno da ovaj grad-država i sedište katoličke crkve postane prva “zemlja” u svetu bez vozila koja emtuju ugljen-dioksid. 

Inače, papa Franja u javnosti je poznat po tome što insistira da se vozi u relativno skromnim automobilima, čime želi da pokaže da nije pristalica potrošačkog načina života. 

Tokom svojih putovanja po svetu često je koristio niskobudžetne automobile, pa je tako prilikom posete Južnoj Koreji 2014. viđen u modelu Kia Soul, a 2016. je u Jermeniji mahao vernicima iz Dačije Logan. 

Za nas se ipak najzanimljiviji događaj zbio 2015, kada se tokom svoje prve posete Sjedinjenim Državama papa Franja vozio u kragujevačkom FIAT-u 500L.

Opel Ampera-e nije toliko jeftin kao pomenuti modeli, ali nosi simboličnu poruku s obzirom da je reč o automobilu koji se kreće uz pomoć električne energije, tako da ne zagađuje lokalnu okolinu. 

Prema merenjima zasnovanim na NEDC testnom ciklusu, Ampera-e ima maksimalnu autonomiju od 520 kilometara sa jednim punjenjem baterija čiji je kapacitet 60 kWh. Ipak, autonomija u svakodnevnoj vožnji varira u zavisnosti od stila vožnje, konfiguracije puta i drugih spoljnih faktora.

Ako se dopunjavaju na brzim javnim punjačima od 50 kW, baterije su već nakon 30 minuta napunjene su toliko da vozač može da pređe sledećih 150 km puta. 

Zahvaljujući elektromotoru od 204 ks (150 kW), automobil od 0 do 50 kilometara na čas ubrzava za 3,2 sekunde, a 0-100km/h za 7,3 s. Maksimalna brzina limitirana je na 150 km/h kako bi se uštedela energija. 

Opel Ampera-e u Nemačkoj uz državne olakšice košta 34.950 evra.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)