Datum:

10.02.2018. 23:31

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Francusko-japanski automobilski savez “Reno-Nisan” postao je najveći prodavac lakih vozila u svetu u 2017. godini, nakon pripajanja “Micubiši motorsa”, potisnuvši sa čelne pozicije nemački “Folksvagen “. 

“Nisanova” prodaja je dostigla rekordna 5,82 miliona vozila prošle godine, dok je francuski proizvođač “Reno” prodao 3,76 miliona jedinica, a “Micubiši” 1,03 miliona, tako da je ova grupacija lane ukupno prodala oko 10,61 milion lakih vozila, izveštava agencija Rojters.

Na taj način su ova tri proizvođača potukla rekord od oko 10,53 miliona prodatih lakih vozila “Folksvagena”, najvećeg svetskog prodavca u 2016. godini, u čijem su sastavu i brendovi “Audi”, “Škoda”, “Seat” i “Porše”.

“Tojota motor”, koja je 2016. godine držala drugo mesto, prodala je prošle godine 10,2 miliona automobila, ne računajući prodaju teretnih kamiona “Hino motorsa”.

Mnogi proizvođači nastoje da povećaju obim prodaje kako bi postigli ekonomiju kvantiteta i smanjili troškove u uslovima velikih ulaganja potrebnih za razvoj automobilske tehnologije nove generacije, uključujući autonomne automobile, električna vozila i nove usluge mobilnosti.

To je bio fokus grupe “Reno-Nisan”, i ključni motiv “Nisana” kada je 2016. godine preuzeo kontrolni udeo u manjem rivalu “Micubiši motorsu”.

Predsednik “Reno-Nisana” Karlos Gosn obećao je da će ekonomijom obima stvoriti prednost koju će iskoristiti da udvostruči uštede na 10 milijardi evra do 2022. godine, na bazi povećanja godišnjeg obima prodaje na 14 miliona vozila.

Sličan pristup ima “Tojota”, koja je takođe ušla u partnerstvo s “Mazdom” i “Suzukijem” kako bi postigla veću kontrolu troškova razvoja i promocije električnih vozila i drugih novih tehnologija.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)