Datum:

21.08.2013. 22:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 7012 pregleda

Ukidanjem modela RX-8, Mazda je u junu 2012. prestala da proizvodi svoje čuvene rotacione motore. Od tada, iz japanske kompanije povremeno stižu informacije o planovima za novu generaciju ove vrste motora.

Najnovije vesti govore da je razvoj naslednika Renesis rotacionog motora koji je pokretao Mazdu RX-8 već dosta odmakao. Prema informacijama koje stižu iz fabrike, reč je o rotacionom agregatu koji ima internu oznaku 16X.

Inženjerima koji rade na ovom projektu zadato je da reše nekoliko prioriteta. Pre svega, neophodno je da novi motor ima nižu potrošnju u poređenju sa Mazdom RX-8, ali i da to ne utiče na njegove performanse. Drugi uslov je smanjenje potrošnje ulja, što je ranije bio problem pri visokim obrtajima motora. Treća stvar o kojoj projektanti treba da povedu računa je povećanje obrtnog momenta budućeg rotacionog motora.

U Mazdi veruju da mogu da savladaju sve navedene prepreke i da će novi motor biti spreman u roku od dve godine, iako se još uvek ne zna u koji će se model automobila on ugrađivati. U japanskoj kompaniji kažu da rešenje za veći obrtni moment i manju potrošnju leži u dužem hodu rotacionog klipa.

Za ljubitelje automobila tradicija je veoma važna. Iako novo doba donosi nova tehnološka rešenja, mnogi bi ponovo voleli da vide Mazdin automobil sa rotacionim motorom.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)