Datum:

18.07.2011. 13:32

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5931 pregleda

Automobili u Srbiji, bilo novi ili polovni, gotovo svakog meseca imaju novu, pa čak i skoro prepolovljenu cenu u odnosu na prethodne dve godine. Četvorotočkaši su sada u proseku jeftiniji od deset do 20 odsto u poređenju sa 2009. godinom, što praktično znači da nikad nisu bili povoljniji. Vlasnici auto-placeva i salona tvrde da je cena automobila pala usled svetske krize, jeftinije nabavke vozila u inostranstvu i manje kupovne moći građana.

Kao i na svakom tržištu, uslove prodaje diktira potražnja. Mnogi potencijalni kupci spremni su da sačekaju i više od pola godine kako bi automobil dobili po volji i po željenoj ceni. Na auto-dilerima je da se prilagode takvoj situaciji.

– Uvoz automobila iz inostranstva isplati nam se jedino ukoliko ga prodamo u prva tri meseca. Već posle tog perioda moramo taj automobil da prodamo po nabavnoj ceni pošto nakon pola godine neminovno ulazimo u minus koliko cene vrtoglavo padaju – objašnjava Vlado Ilić, vlasnik auto-placa „Car deal“.

Na gotovo svim auto-placevima najtraženiji polovni četvorotočkaši su „citroen sakso“, „reno tvingo“, „pežo 106“, „golf“ ili „polo“ od 2001. do 2003. godišta čija se cena kreće između 2.000 i 5.000 evra. S druge strane, automobili iz kategorije skupih vozila izgubili su čak i trećinu svoje vrednosti u evrima u odnosu na 2009. godinu.

– Na primer, „mercedes ML“, „BMW X5“ ili „folksvagen tuareg“ koji su tada koštali 30.000 evra sada koštaju 20.000 evra. Nekada smo na takvim automobilima zarađivali i po 3.000 evra, dok je danas zarada tri puta manja – kaže Ilić i ističe da danas auto-dileri mogu najviše da zarade 10 odsto od prodaje jednog automobila.

Koliko su zaista cene automobila pale, najbolje se mogu uveriti vlasnici automobila koji u auto-kuće dolaze sa željom da vozilo staro, primera radi, dve godine zamene po principu „staro za novo“. U auto-kući „Kompresor“ ističu da su za prethodne dve godine automobili jeftiniji u proseku za 2.000 do 3.000 evra, ali da je to posledica isključivo spoljnih faktora.

– Potražnja za našim automobilima u periodu od 2009. godine ostala je ista, a do osetnog pada nabavne cene vozila došlo je u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, što se odrazilo i na naše tržište. Na primer, imali smo odličnu prodaju dok se u Japanu nije dogodila tragedija pošto iz te zemlje nabavljamo elektronske komponente, kao što su, recimo, instrument table za naše automobile – ističe Ivica Vujičić, direktor prodaje u auto-kući „Kompresor“ koja je ovlašćeni prodavac automobila marke „reno“, “dačija” i „nisan“.

U ovoj kući naglašavaju da je uporedo sa padom cene vozila u prethodne dve godine rasla njihova prodaja.

– U odnosu na 2009. godinu kada smo prodali ukupno 700 vozila prošle godine imali smo skoro 300 kupaca više. Za prvih šest meseci ove godine prodali smo između 400 i 450 automobila – kaže Vujičić i dodaje da je auto kuća „Kompresor“ pre dva meseca počela da uvozi i „Nisanove“ automobile.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)