Datum:

19.06.2012. 16:23

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3577 pregleda

Za automobile modelske godine 2014. Euro NCAP zahteva serijsku ugradnju sistema za autonomno zaustavljanje vozila u slučaju opasnosti, objavila je nezavisna evropska agencija za sigurnost u saobraćaju.

Sistemi AEB deluju u sprezi s radarskim sistemom kojim detektuju ostale učesnike u saobraćaju i udaljenost od njih. Kad sistem uoči prebrzo naletanje, upozoriće vozača audio-vizualnim signalima, a ukoliko ovaj ne reaguje, samostalno otpočeti zaustavljanje vozila u cilju minimalizovanja štete.

Evropska unija ima cilj do 2020. prepoloviti broj stradalih na evropskim putevima na 15.000. Studija koju je Euro NCAP proveo pokazala je da sistemi za autonomno zaustavljanje vozila smanjuju broj nesreća za 27 posto, no istovremeno su dostupni na svega 21 posto vozila trenutno u prodaji na Starom kontinentu.

Euro NCAP će stoga već od iduće godine zahtevati spomenuti sistem kao uslov za osvajanje pet zvezdica na njihovim crash testovima. Ista politika dovela je do toga da ABS, ESP i brojna druga tehnička rešenja postanu standardna oprema na svim automobilima.


Izvor: Tportal

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)