Datum:

15.05.2016. 17:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Na godišnjem skupu akcionara, održanom danas u Ingolštatu, šef Audija, Rupert Štadler, najavio je između osalog da će potpuno novi A8 biti lansiran sledeće godine.

Treća generacija Audijeve perjanice je na scenu stupila pre sedam godina i dok su mnogi očekivali da naslednik stigne ove godine na tržište, to se neće desiti. Kompanija „četiri prstena“ je danas obelodanila da će novi A8 stići 2017, kada će u isto vreme postati prvi serijski model kompanije sa mogućnošću autonomne vožnje.

Zahvaljujući novorazvijenom sistemu vožnje namenjenom za saobraćajne gužve, veliki sedan će biti sposoban da sam sobom upravlja na autoputevima pri brzinama do 60 km/h. Tehnologija će vremenom da evoluira, tako da Audi procenjuje da će potpuno autonomni model biti na putevima do 2025.

Šta za sada znamo o novom A8 (generacija D5): biće prvi serijski model koji je dizajnirao Mark Lihte i njegov tim. To znači da će mnoge smernice dizajna preuzeti od fenomenalnog Prologue koncepta.

Ležaće na MLB Evo platformi, i biti lakši za do 200 kilograma, što će u značajnoj meri doprineti boljoj efikasnosti i performansama. Motor za koji se zna da će pronaći mesto ispod haube novog A8 je 6,0-litarski W12 biturbo sa 600 ks i 900 Nm, koji je debitovao u Bentley Bentaygi.

Što se napredne tehnologije tiče, očekuju se laserska prednja svetla, OLED zadnja, e-turbo kao u SQ7, uz sve ono najbolje što Audi ima da ponudi u oblasti info-zabavnih sistema. „Šuška“ se da će A8 biti opremljen OLED monitorima, sistemom kontrole putem pokreta i čitavim nizom sistema asistencije, što se i očekuje od jedne perjanice.

Audi ne kaže kada će novi model tačno biti lansiran, ali za očekivati je da to bude u prvoj polovini godine, tako da Ženeva deluje veoma izvesno. Prodaja bi trebalo da započne par meseci kasnije. Ukoliko do te premijere ne dođe, A8 će biti predstavljen sredinom septembra u Frankfurtu.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)