Datum:

16.01.2019. 21:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

U Las Vegasu je u toku godišnji sajam potrošačke elektronike, jedan od najvećih te vrste u svetu. U ogromnom izložbenom prostoru predstavljeni su trendovi i neki novi proizvodi koji bi mogli da nam promene način života, u nekim slučajevima možda iste nedelje, a u drugim – za nekoliko godina.

Dopisnik Glasa Amerike Kevin Inoks na sajmu je istražio nekoliko novih tehnologija koje se tiču vožnje automobila.
Kada je reč o automobilima, visokotehnološke kompanije imaju jedan glavni cilj – bezbednost. Sistem Ajris, na primer, prati sve putnike u kolima. Može da alarmira vozača ako deluje pospano ili dekoncentrisano ili, na primer, vodi računa o bebi na zadnjem sedištu prateći mikrovibracije pokreta.

“Kamere su danas svuda, a broj im se povećava svakog dana. Sada su vozila doslovno postala javni prostor. Razmislite, ako se vozite sa nekim zajedno, to je danas javni prostor slično kako kada odete u banku ili bioskop”, kaže Modar Alaui, “Ajris”.

Drugi uređaji prate ponašanje vozača. Algoritmi kamere Afektiva u kolima rade na sličan način kao onlajn usluge poput Amazona – preporučuju proizvode na osnovu sadržaja koje korisnici pregledaju.

Kamere prate aktivnosti vozača i putnika, beleže šta im privlači pažnju i lokacije gde se zaustavljaju. Sistem takođe može da ponudi kupone ili popuste u restoranima i drugim firmama koji će se vozaču i putnicima naći usput.

“Mi kao putnici u automobilu smo potencijalno publika u jednom prostoru za zabavu. Ali to ne znači da uvek tražimo da nas neko zabavlja, zar ne? Zato je veoma važno razumeti potrebe ljudi u tim vozilima, sagledati kako reaguju na okolinu da bi se onda ponuda prilagodila njihovim potrebama”, rekao je Gabi Zijderveld “Afektiva”.

Sve je to deo jednog novog trenda, gde se iskustvo vožnje prilagođava pojedincu, a sve to na putu ka budućnosti, gde najveći prioritet vozača nije vožnja.

“U svetu gde će automobili zaista voziti sami, više nema volana, nema čoveka za volanom. U takvoj potpuno autonomnoj budućnosti, više neće biti zadnjeg sedišta. Svi ćemo biti putnici u vozilu koje nekad čak i u industriji automobila, nazivaju centrom za zabavu”, objašnjava Gabi Zijderveld.

Druge tehnološke kompanije, međutim, idu u suprotnom smeru. Žele da zaštite anonimnost vozača i putnika, dok ujedno vode računa o njihovoj bezbednosti.

“Ako ga poredite sa kamerama, naš sistem senzora ima nižu rezoluciju, ali dovoljnu da vidite šta se događa u kolima i oko njih a da sačuvate privatnost. Mi duboko verujemo da je to dobar balans”, smatra Raviv Melamed, “Vajar Imadžing”.

A bilo da su u pitanju kamere ili radar u kolima, vozače u bliskoj budućnosti očekuju velike promene. Prevoz kolima će biti sve manje stvar same vožnje, a više način da se bezbedno i udobno prebacite sa jednog mesta na drugo.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)