Datum:

30.12.2010. 16:05

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6186 pregleda

Cena novih saobraćajnih isprava, koja 30. decembra treba i zvanično da bude potvrđena, biće ukupno oko 4.400 dinara, najavio je ministar policije Ivica Dačić.

Od 1. januara u Srbiji počinje izdavanje novih registarskih tablica, saobraćajnih i vozačkih dozvola. 

Kako je najavio ministar policije, ukupna cena će biti oko 4.400 dinara. Cena novih registarskih tablica biće 2.000 dinara, vozačku dozvolu građani će plaćati 1.200, a saobraćajne 800 dinara, dok će cena nalepnice biti 400 dinara. 

Dačić je, posle potpisivanja sporazuma sa hrvatskim ministrom policije Tomislavom Karamarkom, rekao da će tablice važiti sedam godina, vozačka i saobraćajna dozvola po 10, tako da će građani godišnje plaćati samo nalepnicu koja se stavlja na šoferšajbnu. 

On je naveo da su i tablica i dokumenti izrađeni prema evropskim standardima i da se išlo na to da njihova cena ne bude opterećujuća za građane. 

I Nova Varoš će imati registarske tablice

Među opštinama koje će od 2011. godine imati registarske tablice sa lokalnim oznakama, biće i Nova Varoš, najavio je predsednik Skupštine opštine Branislav Dilparić. 

“Motorizovani građani Nove Varoši će umesto planiranih ‘PP’ (Prijepolje) tablica dobiti ‘NV’ (Nova Varoš). Ova odluka će za nekoliko dana i službeno biti objavljena”, rekao je Dilparić. 

Tako će, posle 45 godina, u Novoj Varoši biti zamenjene registarske tablice sa oznakama Užica (UE). 

Nove tablice sa folijom

U Zavodu za izradu novca urađene nove registarske oznake, koja imaju višeslojnu sigurnosnu foliju sa najvišim stepenom zaštite. 

– Za razliku od starih, nove tablice imaju višeslojnu sigurnosnu foliju sa najvišim stepenom zaštite koji se ne mogu kopirati, niti ukloniti, a da se ne unište – kaže za „Novosti“ Ivan Drecun, zamenik generalnog direktora Zavoda za izradu novčanica. – Izrađene su po evropskim standardima i prošle su sertifikaciju u jednoj od akreditovanih evropskih laboratorija po standardu ISO 7591. 

I dimenzije su u skladu sa evropskim standardima. Standardne su 520h110, tablice za motocikle 150h150, i posebne tablice (za džipove) 340h200. b – Urađeno je 39 različitih tipova tablica, za 74 registarska područja – kaže Drecun. – Među njima su i novi tipovi, primera radi za taksi vozila koje će imati oznaku TX, zatim za traktore, motokultivatore, mopede. Novitet je što se mogu naručiti i tablice po izboru, sa maksimalno pet brojčanih ili slovnih znakova. Njihova cena biće naknadno utvrđena. 

– U planu je i izrada pratećih dokumenata – potvrda o privremenoj registraciji vozila, kao i novih saobraćajnih i vozačkih dozvola koje će biti na polikarbonatu, kao što su nove lične karte – kaže Drecun.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)