Datum:

08.10.2011. 14:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 6819 pregleda

Vozači u Srbiji, pokazuju istraživanja, najčešće izdvajaju od 4.000 do 6.000 dinara za pneumatike. Prilikom kupovine uglavnom se vodi računa o kvalitetu, ali i o ceni.

Najviše vozača u Srbiji kupuje isključivo nove gume i to tek kada stare izgube svojstva koja proizvođači garantuju ili posle izvesnog broja pređenih kilometara. Prilikom kupovine najčešće vode računa o kvalitetu i o ceni, a spremni su da izdvoje, u proseku, od 4.000 do 6.000 dinara po gumi, pokazali su nedavni rezultati istraživanja o korišćenju pneumatika.

Najveći broj vozača, 71 odsto, kupuje isključivo nove pneumatike, 20 odsto kupuje polovne, a devet odsto vozača spremno je da izdvoji novac i za polovne i za nove. Oko 57 odsto ispitanika kaže da poseduje letnje i zimske gume i da ih menjaju u skladu sa godišnjim dobima. Četvrtina njih čini to u zavisnosti od toga da li ih sebi mogu priuštiti, a 18 odsto vozača koristi samo jednu vrstu guma.

Kada se odluče za kupovinu novih pneumatika prvi kriterijum kojim se vozači vode jeste kvalitet (43 odsto), a gotovo podjednako im je važna i cena (39 odsto). Najveći broj vozača spreman je da za jednu gumu potroši između 4.000 i 6.000 dinara.

Najveći broj učesnika istraživanja (60 odsto) pneumatike kupuje u specijalizovanim prodavnicama i to uglavnom čine oni koji žele da kupe nove gume. U vulkanizerskim radnjama kupuje 31 odsto vozača, preko interneta pet odsto, a na drugim mestima četiri odsto.

Zanimljivo je da ljudi koji kupuju preko Interneta naručuju kvalitetnije ili specifične gume, pa je tako prosečna cena prodate gume oko 8.000 dinara.

Menjaju po osećaju

Neki vozači gume menjaju kada primete oštećenja, po preporuci vulkanizera ili na svakih nekoliko godina, bez obzira na stanje u kome se nalaze. Muškarci o zameni guma najčešće odlučuju po osećaju, a žene po preporuci vulkanizera ili posle određenog broja pređenih kilometara.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)