Datum:

10.04.2011. 14:00

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 10924 pregleda

Nove čipovane vozačke dozvole ne važe u inostranstvu. Za dobijanje međunarodne dozvole sada potrebna i potvrda iz MUP.

Izmenjena nova vozačka dozvola ne samo da je bezvredna izvan granica Srbije, nego je sa njom i procedura dobijanja međunarodne putne isprave, komplikovanija nego ranije. Za one zemlje u kojima je do sada bilo potrebno posedovati međunarodnu dozvolu, sve je ostalo isto, dok je za vađenje internacionalne isprave neophodan još i „papir“ više.

Put u inostranstvo trebalo je da bude znatno lakši sa modernim i čipovanim dokumentom, ali s obzirom na to da Srbija nije potpisala sporazum sa drugim zemljama, sve je ostalo po starom.

– Planirano je da nova dozvola postane validna i van naših granica, ali mi ne znamo kada će to biti realizovano – rekli su nam u Auto-moto savezu Srbije. – Dodatni problem je nastao jer na novoj dozvoli nije vidljivo da li vozač ima neke zabrane, pa je zbog toga potrebno da se i u MUP izvadi posebna potvrda.

Bilo kakve zabrane se ručno upisuju na poleđini stare isprave, dok je nova opremljena savremenim čipom. Ipak, to nije od pomoći, jer sa nje ne mogu da se očitaju potrebni podaci.

– Pravilnik o izdavanju međunarodnih vozačkih dozvola propisuje da je između ostalog neophodno izvaditi i dokaz o izrečenim ili izvršenim zabranama upravljanja vozilom – kažu u MUP. – Za dobijanje tog dokumenta potrebno je dostaviti zahtev u pismenoj formi, priložiti dozvolu na uvid i platiti administrativnu taksu od 420 dinara.

Procedura

Međunarodna vozačka dozvola košta 2.000 dinara, ali je za one koji poseduju novu ispravu ta cena uvećana za 420 dinara koliko košta potvrda iz MUP. Pored toga za dobijanje ovog dokumenta u AMSS je potrebno dostaviti – dve fotografije formata 35 x 45 mm, kopije vozačke dozvole i lične karte i njihove originale na uvid.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)