Datum:

21.06.2013. 22:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4014 pregleda

Renault i Nissan predstavili su novu mehaničku platformu, pod nazivom Common Module Family (CMF). Platforma je predviđena za široku paletu budućih modela ova dva proizvođača i doneće značajne uštede tokom procesa projektovanja i proizvodnje.

Dizajnirana sa maksimalnom fleksibilnošću, CMF nije platforma u tradicionalno smislu, već predstavlja kombinaciju više modula, kao što su prednji i zadnji trap, kokpit, električno-elektronski segment i odeljak u kome se nalazi motor.

Ovakva konfiguracija omogućiće da CMF bude upotrebljena za veliki broj različitih modela, od kompaktnih automobila, do velikih krosovera. Proizvodnja nove platforme počeće tokom 2013. godine, a prvi modeli koji će biti bazirani na njoj su novi Nissan Qashqai i X-Trail.

Renault će početi da je koristi krajem 2014, na sledećim generacijama modela Laguna, Espace i Scenic.

U Renault-Nissan alijansi procenjuju da će zahvaljujući novoj platformi troškovi inženjeringa i razvoja budućih automobila ove dve kompanije biti smanjeni za 30 do 40 odsto, dok će veća kompatibilnost komponenti koje se ugrađuju u različite modele usloviti niže troškove proizvodnje za 20 do 30 procenata.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)