Datum:

28.05.2017. 23:49

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Gromkim aplauzom su radnici u kragujevačkoj fabrici automobila pozdravili početak proizvodnje novog modela “fijat 500 l” koji su, pritiskom na dugme, označili premijer Srbije Aleksandar Vučić i izvršni direktor “Fijat Krajsler EMEA” Alfredo Altavila.

Svečanost, u četvrtak organizovana u Kragujevcu označila je i početak novog proizvodnog ciklusa posle pet godina otkako je u obnovljenoj fabrici počela proizvodnja “fijata 500 l”.

– Izuzetna mi je čast što zajedno sa radnicima, Vladom Srbije, proslavljamo početak proizvodnje novog modela u koji smo ugradili 40 odsto novih komponenata. On će morati da nastavi uspešnu tržišnu utakmicu prethodnika koji je najprodavanije vozilo u svojoj klasi MPV malih multifunkcionalnih vozila od početka proizvodnje do danas – rekao je Alfredo Altavila, zahvaljujući se radnicima i Vladi Srbije za ogromnu pomoć.

Premijer Vučić nije krio zadovoljstvo što novi model silazi sa proizvodnih traka u fabrici u Kragujevcu.

– Ovo je veliki dan za radnike, za njihove porodice, za sve građane Srbije. Ponosan sam na njih što prave ovako lepo vozilo, siguran sam među najlepšima u svojoj klasi. “Fijat” je veoma značajan za Srbiju jer daje tri odsto BDP i osam odsto izvoza. Svih 2.400 zaposlenih u “Fijatu” su ponos svih nas – rekao je Vučić. – Automobil, u kojem sam imao čast da provozam direktorku FCA Srbije Silviju Verneti po fabričkom krugu, izuzetan je. Pozivam građane Srbije koji imaju dilemu koji auto da kupe, da prednost daju našem vozilu.


Biće još limuzina

Ugovor Srbije sa “Fijatom” ističe 31. decembra 2018. i novinare je zanimalo da li će se praviti novi model.  
– “Fijat” nema ugovornu obavezu, on je svoje ispunio – kaže premijer Vučić. 
– Uveren sam da ćemo nastaviti saradnju. Predstoji mi još jedan sastanak sa Altavilom u oktobru, i tada ćemo videti gde smo. Verujem da možemo da nastavimo uspešnu saradnju.

Premijer Vučić se osvrnuo i na pokušaj Vlade Srbije da obezbedi nova tržišta za plasman našeg najboljeg proizvoda.

– Mi ćemo i politički pokušati da obezbedimo da “fijat 500 l” dospe i na druga tršišta. Tu, pre svega, mislim na Rusiju i na čitavu Aziju. Ne mogu ništa da obećam, jer ne zavisi sve od nas, ali dajemo sve od sebe. Optimista sam, a Vlada je tu da pomogne na sve načine da se ovako lep automobil vozi na što više drumova u svetu. I da svi budemo ponosni što se pravi u Kragujevcu.

Vučić je najavio i da će Kragujevac uskoro dobiti još neko fabričko postrojenje.

– Kada sam poslednji put bio u Kragujevcu obećao sam sindikatima, jer je grad velik za jedan “Fijat”, da ću pokušati da dovedem još neku fabriku, i sada mogu da potvrdim da smo daleko odmakli u razgovorima sa dve nemačke i jednom italijanskom fabrikom. Reč je o velikoj nemačkoj fabrici auto-delova koja će zapošljavati oko 1.000 radnika. Nećemo dozvoliti, kao što to neki pišu, da Kragujevac bude dolina gladi, i svi radnici i svi stanovnici Kragujevca treba da znaju da će i oni i njihova deca imati bolju budućnost – rekao je Vučić.

Prodaja novog “fijata 500 L” počeće u julu u Srbiji kada će biti poznate i cene. 

Tri verzije

U fabrici u Kragujevcu, koja ispunjava najviše svetske standarde proizvodnje, sa traka će ubuduće silaziti tri verzije modela “500 l”.

– To je “urban”, koji je zadržao sva svojstva prethodnog modela, a znatno, naravno, unapređen, zatim “kros”, koji će popunjavati prazninu u najbržem rastućem segmentu u Evropi, “krosovera” i jedinstveni model sa sedam sedišta “vagon” – rekao je Altavila.

Sad će Zorana da viče

Odgovarajući na pitanja novinara kada će biti završena deonica auto-puta za Batočinu, premijer Vučić je rekao:

– Evo, vidim već Zorana počinje da viče na mene da je to pitanje za Vericu Kalanović, pošto nam nisu ostavili nikakve projekte, a mi moramo sve da radimo u skladu sa zakonom.

Kako se čulo, 19 kilometara auto-puta do Batočine biće završeno do kraja godine, a pet kilometara kroz grad do kraja juna 2018.

Autor: P. Živković, M. Luković, Foto: I. Marinković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)