Datum:

10.09.2011. 20:36

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 6679 pregleda

Vlasnici 1,7 miliona registrovanih automobila i motocikala imaju nešto manje od dve nedelje da nabave nove komplete prve pomoći, a ukoliko se ogluše o ovu obavezu predviđene kazne se kreću od 5.000 do 600.000 dinara, rečeno je na konferenciji za novinare.

Vozači su obavezni da od 19. septembra imaju u automobilu novi komplet prve pomoći čiji je sadržaj odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, kazao je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, prva pomoć moraće da se menja na svakih pet godina, a ukoliko je u svom vozilu ne budete imali kada vas zaustavi policija, moraćete da platite kaznu od 5.000 dinara ako ste fizičko i od 60.000 do 600.000 ako ste pravno lice.

Ukoliko određenom medicinskom sredstvu istekne rok trajanja, vozači će moći da ga zamene ispravnim proizvodom i ceo set će se smatrati važećim. “Bitno je da su sva sredstva u kutiji na broju i da su ispravna, tj. da imaju odgovarajući rok trajanja, bez obzira na datum naveden na kutiji”, objasnio je Jovanović.

“Kompanija Galenika, pored gotovih kompleta prve pomoći, obezbedila je u dovoljnoj meri i snabdevaće tržište svim pojedinačnim elementima koji se nalaze u kompletima”, izjavila je nedavno Bojana Janković, PR kompanije Galenika.

Jovanović je dodao da je do sada prodato oko milion kompleta za pružanje prve pomoći. Načelnik sektora za puteve i bezbednost u Ministarstvu za infrastruktutu i energetiku Demir Hadžić je podsetio da je poslednjih 20 godina iz obuke vozača bila isključena obuka za primenu prve pomoći.

“Osim primene prve pomoći, većoj bezbednosti na putevima može da doprinese bolje stanje puteva, ali i voznog parka, kao i edukacija”, istakao je Hadžić.

”Promena stanja na putevima, ali i kvaliteta voznog parka može se očekivati u narednih pet do 10 godina, ali edukacija se mora primenjivati još od najranijeg perioda života, jer poštovanje pravila u saobraćaju nije samo u clju izbegavanja kazne nego radi spasavanja života”, kazao je Hadžić.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)