Datum:

03.02.2021. 9:18

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

1 komentara pregleda

Vozače očekuju nova pravila za registraciju vozila.

Mnogi neće proći tehnički pregled, ako zbog prepravki na vozilu njihov automobil dodatno zagađuje vazduh, što je manje-više poznato.

Počevši od 5. jula 2021. godine, vozači će biti primorani da svoja vozila vrate na fabrička stanja, tačnije, moraće fizički da poseduju katalizatore i DPF filtere, u suprotnom tehnički neće proći.

Veliki uvoz polovnjaka iz zapadne Evrope doprineo je tome da se na našim putevima pojavi i veliki broj zagađivača, jer posle uvoza mnogi vlasnici u dogovoru sa majstorima, da ne bi menjali ili čistili izduvni sistem, uklonili su katalizatore i DPF filtere, ali i lambda sonde, koje mere zagađenje koje motor ispušta u vazduh.

DPF filter je napravljen da kod dizel vozila izdvaja azot-dioksid, najveći problem u zagađenju.

Univerzalni katalizatori će ljudi moći da se nabave, oni koji su skinuli svoje katalizatore i prodali za 50 evra, moći će da kupe za 100 do 150. Polovni DPF filteri su oko 1.000 evra, u dobrom stanju sa Zapada idu i do 6.000 evra u zvanično ovlašćenim servisima.

Kod “benzinaca” je problem lambda sonda, to je uređaj koji meri zagađenje unutar katalizatora, mnogi su skinuli tu sondu i prepravili kompjuterski sistem da lažno očitava zagađenje da bi mogli da voze.

Javlja se i greška “check engine” zbog zapušenog katalizatora ili skinute lambda sonde.

Poučeni iskustvom iz inostranstva, mnogi automobili koji imaju katalizatore i DPF filtere neće moći da idu centrom grada.

Postoje razmišljanja da se ograniči ulazak u grad automobilima koji su veliki zagađivači. Sve evropske metropole su to uradile.

(Foto: B92/NĆ)

Izvor: B92

1 komentar
  1. Miloš

    Bilo bi lepo da idejni tvorci ovih propisa naprave turu po negermanskom delu EU pa da vide da ni tamo ne izlazi cveće iz auspuha, ali im zbog toga ne prete koječim.

Ostavi komentar
Ime (*)

E-mail (*)

Komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)