Datum:

14.11.2014. 10:11

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3215 pregleda

Posle nezvaničnih najava, Mercedes je predstavio novi, delimično izmenjeni sistem obeležavanja svojih modela.

Skup modela koji čine jezgro Mercedesove game (A, B, C, E i S klasa) zadržaće postojeće oznake. Pored osnovnih verzija, u ovu grupu vozila spadaju i karavan, kupe ili kabriolet varijante.

Dve kupe limuzine, ili kako nemački proizvođač naziva takve modele – kupe sa 4 vrata, i dalje će imati dosadašnje nazive, CLA i CLS (uz dodatak za Shooting Brake verzije), a aktuelni naziv zadržaće i sportski Mercedes SL.

Za razliku od njih, Mercedes SLK promeniće jedno slovo u oznaci i postaće SLC.

1 

Najviše izmena pretrpeće grupa krosover i SUV vozila. Najstariji (G klasa) i najmlađi (GLA) modeli iz ove grupe zadržaće akteulne nazive, dok će GLK ubuduće imati oznaku GLC, ML postaje GLE, a najveći Mercedesov SUV više neće biti GL, već GLS.

Postojećim SUV modelima uskoro će se pridružiti i najavljeni rival BMW-a X6. Ovaj automobil biće zasnovan na Mercedesu Concept Coupe SUV, koji je predstavljen u aprilu 2014, a po novoj nomenklaturi imaće oznaku GLE Coupe.

Mercedes je pokušao da oznake SUV modela učini logičnijim tako što im je dodelio nazive u kojima zadnje slovo označava veličinu vozila i mesto u gami – GLA, kao najmanji, simbolično odgovara A klasi, nešto veći GLC – C klasi, i tako dalje.

Izuzetak je Mercedes G klase, koji je kao jedini istinski terenac nemačkog proizvođača zadržao jedinstvenu oznaku.

2

 

Osim izmena u nazivima modela, Mercedes je predstavio i novu nomenklaturu pogonskih sistema.

Modeli sa benzinskim motorima zadržaće dosadašnje oznake, ali će dizelaši od sada na kraju naziva umesto oznake CDI i BlueTEC imati malo slovo “d”.

Slovo “c” na kraju imena označavaće da je reč o modelu koji za pogon koristi komprimovani prirodni gas (CNG), dok će Plug-in hibridi i električni modeli kao dodatak imenu dobiti slovo “e”.

Da se u automobilu krije hibridni pogonski sistem, biće vam jasno kada na zadnjem delu Mercedesa ugledate malo slovo “h”, dok je slovo “f” rezervisano za vozila sa pogonom na vodonične gorive ćelije.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)