Datum:

28.04.2019. 21:53

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Evropski parlament odobrio je nova pravila EU o ugradnji bezbednosne tehnologije u nova vozila.

Tako će se od maja 2022. u nove modele, a od maja 2024. i u postojeće morati ugrađivati inteligentni sistem za pomoć pri kontroli brzine (ISA), sistem za olakšavanje ugradnje uređaja za blokadu u slučaju vožnje pod uticajem alkohola, sistem za upozoravanje u slučaju pospanosti i manjka pažnje vozača, napredni sistem za upozoravanje u slučaju odvraćanja pažnje vozača, signal za zaustavljanje u nuždi, sistem za detekciju pri vožnji unazad i uređaj za snimanje podataka o događajima, odnosno “crnu kutiju”.

Prema procenama, ISA bi mogao u EU da smanji broj smrtnih slučajeva na putevima za 20 odsto.
“ISA će vozaču pružati povratne informacije na osnovu mapa i promatranja saobraćajnih znakova uvek kada se pređe ograničenje brzine. Ne uvodimo ograničavanje brzine, već inteligentni sistem uz pomoć kojeg će vozači tačno znati kada prekoračuju brzinu. To neće samo sve nas učiniti bezbednijim, nego i pomoći vozačima da izbegnu kazne zbog prekoračenja brzine”, rekla je Rozi Tunan, koja je u parlamentu bila zadužena za ovaj zakonodavni predlog.

Lični automobili i laka dostavna vozila morće obvezno imati ugrađene i sisteme za kočenje u slučaju opasnosti, koji su već obvezni za kamione i autobuse, te sisteme za zadržavanje u saobraćajnoj traci. Kamioni i autobusi moraće biti proektovani i proizvedeni tako da najugroženiji učesnici u saobraćaju, kao što su biciklisti i pešaci, budu vidljiviji vozaču, odnosno moraće imati takozvano direktno vidno polje.

Tehnologija direktnog vidnog polja trebala bi se primenjivati na nove modele od novembra 2025, a za postojeće modele od novembra 2028.

Predlog uredbe koju je parlament usvojio treba još da odobri i Veće ministara EU. U EU je lani na putevima poginulo oko 25.100 osoba, što je 200 manje u odnosu na 2017, piše Večernji list.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)