Datum:

12.12.2015. 11:11

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3902 pregleda

Mercedes-Benz otkriva sve više detalja o novoj “E klasi” koja će debitovati na januarskom Salonu u Detroitu, a nakon što smo upoznali luksuzni enterijer, danas saznajemo da će limuzina imati sistem za automatsku promenu traka prilikom vožnje na auto-putu.

Ovaj sistem je sličan onom koji smo pre par meseci videli na Tesla “modelu S”, a u novom modelu nemačkog giganta nosi naziv “Active Lane Change Assist” i predstavlja značajan korak ka autonomnim automobilima sutrašnjice.

Prilikom vožnje po auto-putu, sve što vozač treba da uradi ako želi da promeni traku je da drži indikator pravca duže od dve sekunde i automobil će bezbedno izvesti manevar. Sistem je osmišljen da radi na putevima sa više traka, a funkcioniše u saradnji sa navigacionim sistemom kako bi proverio da li je put na kome se nalazi bezbedan za ovaj manevar.

Osim ovoga, sistem radi samo pri brzinama između 80-180km/h, a u slučaju da sistem detektuje prepreku, ne vidi oznake traka ili se umeša vozač, promena trake će biti prekinuta.

Mercedes je pre automatske promene trake takođe uveo “Steering Assist” polu-autonomni sistem koji omogućava automobilu da se samostalno kreće u jednoj traci, a u novoj “E klasi” će ove dve funkcije biti grupisane u novom “Drive Pilot” sistemu koji je na raspolaganju u okviru “Driving Assistance” paketa.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)