Datum:

17.01.2015. 11:28

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 3095 pregleda

Telekom Srbija razvio je novu Android aplikaciju za vozače koja onemogućava dolazne pozive i na taj način doprinosi povećanju bezbednosti saobraćaja. Aktiviranjem aplikacije postiže se i da poruke i notifikacije, uključujući i one sa društvenih mreža budu utišane za vreme vožnje.

Ova besplatna aplikacija kreirana je u okviru kampanje “Kada voziš, parkiraj telefon!” i namenjena je pre svega mladima koji su najčešći korisnici pametnih mobilnih telefona, ali i najrizičnija kategorija vozača, navedeno je u saopštenju Telekoma.

Aplikacija je dostupna na srpskom i engleskom jeziku. Kako su precizirali iz Telekoma, pozivaocu ili pošiljaocu poruke aplikacija će poslati poruku: “Trenutno vozim, a kad vozim parkiram telefon”, ili neku drugu koju sami definišete.

Kada parkirate automobil i isključite aplikaciju možete ponovo bezbedno da pregledate poruke, pozive i obaveštenja, kažu u Telekomu.

153640538854b7bffe053ba113251558_orig

“Ako već morate da koristite mobilni uređaj tokom vožnje, radite to na zakonom dozvoljen način, putem ‘hands-free’ uređaja, a aplikacija vam u tom slučaju omogućava da primite poziv”, navedeno je u saopštenju.

Telefoniranje tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode četiri puta a pisanje poruka čak osam puta.

“Vozač koji tokom vožnje koristi telefon ponaša se kao da je pod dejstvom alkohola, njegove reakcije su sporije, ne zapaža brojne detalje u saobraćaju, dovodeći tako u opasnost i sebe i druge”, poručuju iz Telekoma Srbija.

Aplikacija je napravljena u saradnji sa Upravom saobraćajne policije MUP-a Srbije i Srpskim komitetom za bezbednost saobraćaja, a dostupna je na Google Play-u za mobilne uređaje koji imaju Android 4.0 verziju operativnog sistema, kao i za sve modele novije generacije.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)