Datum:

20.02.2012. 16:06

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 10042 pregleda

Iako je njegova proizvodnja obustavljena krajem 2008. godine, Yugo odbija da “umre”. Na takmičenju mladih dizajnera, Design Challenge 2011, Osječanin Vilim Plužarić predstavio je svoje futurističko viđenje ovog automobila.

Plužarić je jedan od trojice finalista ovog takmičenja u automobilskom dizajnu koji su kao polaznu tačku uzeli Yugo, a njegov idejni projekat nosi naziv “Yugo Nostalgia”. 

On kaže da je zamislio Yugo “kao ultralagan i jednostavan automobil koji protvreči zakonitostima kasnog kapitalizma – nema dodatne opreme i luksuznih dodataka, te služi kao prevozno sredstvo od tačke A do tačke B”. 

Njegov automobil bi imao malu potrošnju i nisku prodajnu cenu, kao i male troškove održavanja.

“U zamenu za nedostatke koje takav Yugo ima, hteo sam da nagradim korisnika simpatičnim oblikom i futurističkim stilom kako bi se osećao kao da poseduje neku vrstu gedžeta”, objašnjava Plužarić svoje dizajnersko rešenje. 

Mladi Osječanin dodaje i da je vozilo koje je osmislio široko i veoma kratko, ali da ima mesta za dve osobe, uz vozača. 

“To je koncept povratka jednostavnom i ekonomičnom dizajnu, a ja sam pokušao kreirati Yugo kakav bi možda proizašao iz studija FIAT-a”, objašnjava on. 

“Budući da je FIAT vlasnik fabrike u Kragujevcu, bilo bi lepo revitalizovati auto-industriju ove regije formiranjem novog (starog) brenda upravo takvim modelom koji bi bio pogled u budućnost na bazi snova iz prošlosti”, nada se Plužarić. 

Izvor: B92

 

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)