Datum:

23.11.2013. 17:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3940 pregleda

Svaki dvadeseti prodati automobil u Norveškoj tokom ove godine pripada kategoriji električnih automobila. Zemlja koja je u svetskim okvirima poznata kao veliki proizvođač nafte očigledno prednjači kada je korišćenje zelene tehnologije u pitanju. Naime, oko 4.000 stanovnika ove skandinavske zemlje je od početka godine kupilo automobil sa elektro pogonom i time zadalo pravi domaći zadatak za ostatak Evrope, ali i planete.

Ključ uspeha prodaje elektro automobila krije se naravno u subvencijama države. U Norveškoj su zbog visokih poreza automobili često i dvostruko skuplji nego u ostatku kontinenta, pa se olakšana kupovina ekoloških automobila čini kao pravi izbor. Takođe, vlasnici ovih vozila uživaju u još jednoj pogodnosti, a to je da mogu da voze žutom trakom.
 
Drastični porast prodaje električnih automobila beleži se u protekle tri godine,

kada su vlasnici ovih vozila uspeli da izlobiraju ukidanje poreza na uvoz i prvu registraciju. Pored toga, vlasnici mogu računati i na besplatna parking mesta i putarine.
 
Borba za dobijanje ovih povlastica trajala je gotovo čitavu deceniju, a rezultati su već vidljivi jer je prosečna emisija CO2 po km smanjena sa 125 grama (koliko je izmereno prošle godine) na 118 grama, koliko iznosi ovogodišnji rezultat.

Zanimljivo je da je “Teslin Model S”, bez obzira na početnu cenu od 71.400 evra, najprodavaniji automobil u Norveškoj tokom septembra, koji je na drugom mesto ostavio uvek dobro prodavani “Golf”.

Autor: Nikola Marinković, Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)