Datum:

17.01.2016. 23:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 2489 pregleda

Automobili sa nultom emisijom štetnih gasova imali su prošle godine udeo od 17,1 odsto u broju novoregistrovanih vozila u Norveškoj, što je najveće učešće na tržištu ekološki čistih automobila nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu, objavilo je norveško Udruženje za električna vozila.

Nikada tržišni udeo električnih automobila nije bio tako veliki kao 2015. – rekla je predstavnica tog norveškog udruženja, Kristina Bu.

Prošle godine je u toj skandinavskoj zemlji od ukupno 150.700 novih privatnih automobila registrovano gotovo 26.000 vozila sa nultom emisijom gasova, od kojih su sva električna, izuzev devet s pogonom na vodonik, saopštio je Savet za informacije o drumskom saobraćaju.

Najprodavaniji modeli su bili električna verzija “Folksvagenovog” – “golfa”, “Teslin” – “model S”, “Nisanov” – “lif”, VMW-ov “i3” i “Renoov” – “zoe”.

Automobili sa nultom emisijom su u 2014. godini imali udeo na norveškom tržištu od 12,5 odsto.

Norveška učvršćuje svoju ulogu pionira na tom polju, budući da je, poređenja radi, u susednoj Švedskoj udeo “zelenih automobila” među novoregistrovanima lane iznosio 4,0 odsto, a u Francuskoj samo 0,9 procenata.

Brojke
* 26.000 električnih vozila prodato
* 9 vozila na vodonik kupili Norvežani

Ova skandinavska država nudi brojne podsticaje da motiviše kupce da se odluče za ekološka vozila – dok su poreska opterećenja na obične automobile vrlo visoka, vlasnici “zelenih automobila” uživaju benefit u vidu izuzeća od poreza, i pod određenim uslovima im je dozvoljeno korišćenje autobuskih saobraćajnih traka i besplatan parking.

Vlasti planiraju, međutim, da postupno smanjuju neke beneficije, koje su predmet kontroverzi zbog njihovih visokih troškova.

– Izbor automobila sa nultom emisijom mora ostati profitabilan. Tržište električnih automobila i dalje nije održivo bez subvencija – insistira Kristina Bu.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)