Datum:

28.09.2013. 17:45

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2907 pregleda

Tesla Model S bio je najprodavaniji automobil u Norveškoj tokom prve dve sedmice septembra, kada se za nabavku ovog luksuznog električnog automobila odlučilo 322 kupca. Poređenja radi, u istom periodu Norvežanima je isporučeno 256 Golfova pogonjenih klasičnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Norveška je poznata kao zemlja sa visokim životnim standardom. Iako stanovnici ove skandinavske države uživaju u blagostanju između ostalog i zahvaljujući bogatim naftnim nalazištima, oni su u velikom broju okrenuti automobilima na električni pogon. Zbog raznih privilegija koje imaju vlasnici elektromobila u Norveškoj, prosečan korisnik se ne odlučuje za kupovinu ovih vozila samo na osnovu razvijene ekološke svesti, već je motivisan pre svega ekonomskim razlozima.

Kombinacija visokog standarda i stumulacije prilikom kupovine automobila sa alternativnim pogonom doprinela je da Tesla S u prvoj polovini septembra bude najprodavaniji model u Norveškoj i da nadmaši automobil koji je godinama bestseler u Evropi – Volkswagen Golf.

Kada se sabere prodaja Modela S i drugog najprodavanijeg elektromobila u Norveškoj u ovom periodu, Nissana Leaf, dolazi se do tržišnog udela od 9,1 odsto, do čega samo na Teslu S odlazi 6,2 procenta.

Ipak, ne treba očekivati da će luksuzni američki električni automobil uspeti da zadrži ovako visoke rezultate tokom čitave godine, s obzirom da je odlična prodaja u septembru bila uslovljena pre svega velikim post-promotivnim interesovanjem kod kupaca.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)