Datum:

10.08.2011. 2:12

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4836 pregleda

Pad cene nafte na svetskim berzama neće odmah uticati na cenu naftnih derivata u Srbiji i u narednih 15 dana ne treba očekivati pojeftinjenje benzina u našoj zemlji, izjavio je danas samostalni savetnik u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić.

„Potrebno je da cena nafte na svetskom tržištu pada duže vreme da bi se to odrazilo na tržište u Srbiji”, kazao je Savić za Tanjug.

On je objasnio da su kompanije ranije ugovorile kupovinu nafte po staroj, višoj ceni, tako da neće sniziti cenu derivata praveći sopstvene gubitke.

Savić je napomenuo da u proteklih sedam meseci, od kada je liberalizovano tržište naftnih derivata u Srbiji, pad cene nafte u svetu nije pratilo pojeftinjenje naftnih derivata na domaćem tržištu.

Prema njegovim rečima, u tom periodu neke naftne kompanije sporadično su „spuštale” cenu benzina i to obično u siromašnijim i pograničnim krajevima zemlje, posebno prema Bosni, gde su naftni derivati jeftiniji nego u Srbiji.

Ističući da je pad cene nafte na svetskim berzama posledica pada kreditnog rejtinga SAD i da je zbog krize u toj državi smanjena potrošnja naftnih derivata, Savić je dodao da to znači da u SAD ostaju zalihe naftnih derivata koje treba da se preusmere na druga tržišta, što utiče na cenu.

Državni sekretar u Ministarstvu infrastrukture i energetike Dušan Mrakić rekao je za Tanjug da se u tom ministarstvu nadaju da će cene nafnih derivata na srpskom tržištu pratiti cene nafte na svetskim berzama.

On je podsetio da je od početka 2011. tržište naftnih derivata u Srbiji potpuno liberalizovano i da država više ne propisuje maksimalne cene derivata.

„Trenutne cene naftnih derivata na tržištu u Srbiji rezultat su slobodne tržišne utakmice između velikog broja naftnih kompanija koje posluju u Srbiji”, kazao je Mrakić.

Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku pojeftinila na najniži iznos u poslednjih gotovo godinu dana, usled panične prodaje hartija od vrednosti i sirovina izazvane strahovanjem investitora da su SAD na pragu novog talasa recesije.

Cena američke „lake” nafte za terminsku isporuku u septembru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 3,48 dolara na 77,83 dolara za barel, što je najniži iznos od septembra 2010, dok je u isto vreme evropska „brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 4,68 dolara na 99,06 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Sirova nafta je do danas pojeftinila za čak 32 odsto u odnosu na nivo iz maja od oko 115 dolara za barel.

Izvor: Tanjug

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)