Datum:

31.10.2015. 17:00

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4281 pregleda

Mada je zvaničan naziv „Renault-Nissan Alijansa“, francuska strana je uticajnija u odnosu, a vlada te zemlje je najveći akcionar. Međutim, na japanskog partnera se odnosi dve trećine prodaje. Kao čelnik oba proizvođača, Karlos Gon sada navodno radi na tome da obezbedi više kontrole za Nissan, bar tako kažu Rojtersovi insajderi. S druge strane, očekuje se da će država Francuska oštro da se bori za svoje interese.

Vlada Francuske je izazvala Gonovo nepoverenje nakon otkupljivanja 19,7 odsto Renaultovih akcija sa prethodnih 15. Funkcioneri su uzvratili šefu alijanse u stilu „uzmi ili ostavi“, a on sada pokušava da iznađe načine da izbegne kontrolu države. Međutim, da bi ostvario taj plan, njemu je potrebno formalno odobrenje Renaultovog odbora.

Ukoliko bude uspešan, predloženi plan bi unapredio blisko partnerstvo dva proizvođača. S obzirom na to da francuska strana trenutno ima poslednju reč u odlukama, ovaj potez bi omogućio da to pravo ima i Nissan. Pored toga, japanski proizvođač bi postavo najveći vlasnik Renaulta, ali Francuzi ne bi imali istu kontrolu nad japanskim saveznikom.

Vlada Francuske nije spremna da prepusti moć Gonu, iz razloga što navodno želi da zaštiti radna mesta u zemlji. Alijansa „ne sme biti destabilizovna promenama u upravljanju niti promenama koje mogu dovesti do konflikta interesa“, rekao je Emanuel Makron, ministar ekonomije. Očigledno je da je borba za prevlast u Renault-Nissan alijansi započela.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)