Datum:

03.11.2015. 16:31

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3187 pregleda
U NISSANU budućnost vide kroz vozila na električni pogon sposobna za potpuno autonomnu vožnju. IDS je najava skore budućnosti.
 
Nissan je na tokijskom salonu automobila između ostalih predstavio IDS Concept, konceptni automobil koji nudi viziju budućnosti autonomne vožnje i električnih vozila s nultim zagađenjem. IDS dolazi dve godine nakon obećanja Carlosa Ghosna da će Nissan do 2020. ugraditi inovativnu tehnologiju za autonomnu vožnju u više vozila.
 
Iako mnogi autonomnu vožnju doživljavaju dosadnim prevozom do odredišta, u neku ruku možda i opasnim, Nissanov Intelligent Driving sistem omogućava da automobil i u autonomnom radu oponaša vozačev stil i želje, od ubrzavanja do kočenja i skretanja. Istovremeno, greška ljudskog faktora je anulirana, a time i gotovo 90% mogućih saobraćajnih nezgoda.
 
Nadalje, čak i kada vozač upravlja vozilom, senzori neprestano nadziru uslove i pružaju pomoć. U slučaju neposredne opasnosti srce IDS-a pomoći će vozaču da izbegne opasnu situaciju. Osim učenja, sistem veštačke inteligencije ugrađen u IDS ima i sposobnost komunikacije, pa poput suvozača pozorno prati situaciju i skraćuje vreme vozaču neobaveznim razgovorom.
 
Posebno dojmljiv je dizajn enterijera vozila. Celokupno sučelje prilagođava se odabiru autonomne ili ručne vožnje. U autonomnom načinu upravljač se uvlači u prednju armaturu, a na njegovo mesto dolazi veliki zaslon, pa kabina postaje još komotnija i ugodnija za putovanje. Sva četiri sedišta mogu se zakretati, čime se stiče dojam dnevnog boravka.
 
Doslovno s druge strane ista priča. Brojnim svetlima i zaslonima izvan vozila pešacima i ostalim učesnicima u saobraćaju automobil prenosi informacije. Srebrna linija na bočnoj strani automobila zapravo je LED svetlo (Intention Indicator) za upozoravanje učesnika u saobraćaju, a  istu ulogu ima i drugi elektronički ekran, koji izlazi iz prednje armature i okrenut je prema van.
 
Karbonska karoserija masom, ali i aerodinamikom donosi uštede u potrošnji energije. S baterijama kapaciteta 60 kWh IDS ima značajnu autonomiju, ali još uvek nedovoljnu za velike udaljenosti.
 
Nema sumnje kako se integracijom sistema upravljanja vozilom i sigurnosnih tehnologija s veštačkom inteligencijom Nissan smestio među predvodnike razvoja praktičnih, stvarnih primena tehnologije za autonomnu vožnju.
 
ids1
 
ids2
 
ids3
 
ids4
 
Izvor: Index 
0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)