Datum:

25.02.2015. 16:17

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 14332 pregleda

Tokom lepog sunčanog zimskog dana vozač automobila se kretao putem od Stare Pazove do Inđije. Iznenada i potpuno neočekivano zaslepelo ga je sunce. Odjednom jak udarac i guranje automobila drugog vozača sa puta. Šteta je procenjena na nekoliko hiljada evra. Ovo je tipična zimska nezgoda izazvana sunčevim sjajem. Zašto baš zimsko sunce toliko jako zaslepljuje?

Tokom hladnih meseci sunce je veoma nisko na horizontu. Tokom jutra i pred zalazak, sunčevi zraci padaju maltene ravno u kabinu automobila i direktno u oči vozača.

Mokre ulice, sneg, mikropukotine i film koji se stvori od nečistoća na vetrobranu iznutra dodatno rasipaju svetlost.

Kako mogu da sprečim zaslepljivanje? Najbitnije je da je staklo čisto! Tečnost za vetrobran namenjena niskim temperaturama i nove metlice brisača održavaće „šoferku“ čistom spolja, dok nečistoće sa unutrašnje strane morate tretirati hemijskim sredstvima i čistom krpom.

Kako da se ponašam tokom vožnje? Vozite polako, ne gledajte direktno u sunce, već u tamne površine na putu. Podesite „senilo“ i virite ispod. Ukoliko je sunce prejako i ne možete normalno da vozite, najbolje je da se parkirate i sačekate dok se zraci ne zaklone.

Da li pomažu obične naočare za sunce? Ne, međutim naočare sa polarizovanim staklima značajno poboljšavaju vidik jer filtriraju nešto sunčevih zraka.

Ko plaća štetu izazvanu zaslepljivanjem? U ovim slučajevima, a uz dobrog advokata, uzročnik saobraćajne nesreće može biti okarakterisan kao treća strana, odnosno viša sila. Ipak, u slučaju da je vozač prekoračio dozvoljenu brzinu, osiguranje bi svakako odbilo da isplati štetu.

Zaključak: Ukoliko ujutru pre vožnje primetite da je vetrobransko staklo prljavo i zamagljeno, pre nego što krenete ipak sačekajte da se odmagli i dobro ga operite i obrišite suvom krpom. Ovako će se sunčeva svetlost manje rasipati.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)