Datum:

07.08.2016. 23:04

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Jedna od zvezda Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru je i evolucija Nisanovog koncepta “BladeGlider” čija je prva verzija predstavljena još pre tri godine u Tokiju. Nisan je u Olimpijskom selu izložio dva primerka futurističkog automobila od kojih će jedan imati priliku da voze zainteresovani sportisti i VIP osobe.

Nisanova vizija je okretno i efikasno električno vozilo koje otkriva nove dimenzije zabave i uzbuđenja u vožnji, vozilo koje „klizi” zahvaljujući gotovo potpuno tihom radu svog električnog motora i aerodinamičnom obliku vojne letelice sa „strela krilima” visokih performansi. Prvi modeli odlikuju se naprednom konfiguracijom vešanja sa uskim tragom prednjih točkova i širim tragom zadnjih točkova, čime se omogućavaju optimalna aerodinamična svojstva i stabilnost pri upravljanju. Vrata visokih bočnih linija koja se otvaraju unazad i prema gore zaslužna su za impresivan ulazak i izlazak iz automobila.

Vozač je smešten u formaciji nalik glavi strele blago ispred dva putnika koji mogu uživati u većem prostoru za noge. Svi putnici imaju panoramski pogled zahvaljujući vetrobranskom staklu kokpita koje se proteže u krov. Komande sistema koje se nalaze na upravljaču spojene su sa naprednim ekranom koji prikazuje brzinu, stanje baterije, način rada za prikupljanje energije i grafički prikaz obrtnog momenta. Uz središnji ekran nalaze se dva ekrana na kojima se prikazuju snimci sa kamera okrenutih unazad, smeštenih tik iza prednjih točkova, sa prikazom prostora sa bočnih i zadnje strane automobila.

Pogon je u potpunosti električan sa vrhunskim performansama. Najveća brzina predstavljenih modela prelazi 190 km/h, a od 0 – 100 km/h ubrzavaju za manje od pet sekundi. Pogon zadnjih točkova omogućavaju dva električna motora od 130 kW, po jedan za svaki točak. Sistem uključuje usmeravanje obrtnog momenta radi kontrole obrtnog momenta koji dolazi do pogonskih točkova, čime se dodatno poboljšava upravljanje. Ako dođe do podupravljanja automobila, usmeravanje obrtnog momenta automatski šalje više obrtnog momenta spoljnom točku zbog ublažavanja podupravljanja.

nissan-bladeglider-concept-01-1

nissan-bladeglider-concept-03-1

nissan-bladeglider-concept-04-1

nissan-bladeglider-concept-07-1

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)