Datum:

14.03.2012. 22:40

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4915 pregleda

Radikalni trkački automobil američke radionice “Delta ving” polako dobija podršku koja je potrebna da se neobični projekat privede kraju. Dizajner Ben Boulbi i američki industrijalac Den Panoz, koji rade na razvoju “delta krila”, udružili su snage sa nekadašnjim američkim trkačem i vozačem Formule 1 Danom Gurnijem, koji im je svojim ugledom pomogao da pridobiju podršku američkog tima “hajkroft rejsing” (dve pobede na trci “24 časa Dejtone”) i Mišlena kao ekskluzivnog snabdevača gumama, dok je poslednja, verovatno i najvažnija karika Nisan. Čelnici japanske kompanije pre nekoliko dana doneli su odluku da podržavaju projekat tako što će u automobil biti ugrađen njihov 1,6-litarski četvorocilindrični motor.

Motor sa oznakom “DIG-T” , što je skraćenica za sistem direktnog ubrizgavanja i turbo punjač (Direct Injection Gasoline – Turbocharged), razvijaće prema očekivanjima oko 300 konjskih snaga, što bi trebalo da bude dovoljno da “delta krilo” razvija slična vremena po krugu kao i najbrži automobili na trci “24 časa Le Mana”, za koju se ovaj neobični automobil priprema.

Organizatori trke su takođe podržali projekat, pa će “delta krilo” ove godine krenuti u trku sa čuvenog mesta “garaža 56”, koje je rezervisano za eksperimentalne automobile. Pošto ne ispunjava tehničke norme prema pravilniku takmičenja, na stazi će se naći izvan konkurencije, zbog čega će nositi startni broj – “0”.

Za trku su već potvrđena i prva dva vozača, pa će istorijski nastup zabeležiti Britanac Marino Frankiti, mlađi brat čuvenijeg Darija i aktuelni GT1 svetski šampion, Nemac Mihael Krum.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)