Datum:

08.12.2019. 9:18

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Dva proizvođača ozvaničila su partnerstvo pre samo tri meseca.

Nikola Tre je prvi kamion-šleper na struju koji je nastao kao plod saradnje kompanija Nikola i Iveco, a namenjen je evropskom tržištu.

Dva proizvođača su udružili snage tako što je osnovu za električni kamion pružila kompanija Iveco, kao specijalista za teretna vozila sa konvencionalnim pogonom, dok je Nikola bio zadužen za savremena tehnološka rešenja koja uključuju i alternativni pogonski sistem – na struju.

Nikola Tre je baziran na klasičnom Iveco S-Way kamionu koji je ovog leta predstavljen u Madridu, pa nije ni čudo da dva vozila imaju gotovo identičan dizajn spoljašnjosti.

Drugačiji je, naravno, logo – umesto natpisa Iveco, tu je veliko, svetleće slovo “N”, kao simbol brenda Nikola, zatim svetleća prednja maska, a uočljiva su i nova LED dnevna svetla.

Ipak, najvažnije promene kriju se ispod površine. Nikola Tre je opremljen modularnim pogonskim baterijma maksimalnog kapaciteta 720 kWh, koje se mogu prilagoditi potrebama naručioca kamiona.

Verzija koja je predstavljena na premijeri namenjena je regionalnom saobraćaju, odnosno prevozu robe na srednjim distancama, i nudi autonomiju u vožnji do 400 km.

Električni pogonski sistem raspolaže sa 480 kW (653 KS) i obrntim momentom od 1.800 Nm, a kamion može da ima 2 ili 3 osovine i nosivost od 18 do 26 tona.

Produkcijska verzija modela Nikola Tre debitovaće na sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru, 2020. godine, a isporuke kupcima predviđene su za 2021.

Inače, kompanija Nikola navodi da je ovo vozilo uvod u seldeću fazu kada se očekuju i električni kamioni sa vodoničnim gorivnim ćelijama (FCEV), ali se oni neće pojaviti na tržištu pre 2023. godine.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)