Datum:

13.02.2020. 20:58

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Oni su bez pogovora zagospodarili tržištem. SUV ili terenskovozilo je skoro svako treće vozilo koje se proda. Auto saloni, ali i drumovi su prepuni ovih vozila svih klasa i kategorija od “krosovera” do “of-roud” gospodara bespuća.

Moda ili praktičnost, svestranost? Teško je reći mada, priznaćete da kada vidite kako se vlasnik ogromnog SUV vozila uparkirava u skučenoj ulici na parking skrojen za nekadašnji ponos naše auto-industrije “juga”, shvatite da i ova vrsta automobila ima svoja ograničenja.

A šta reći kada vidite da je automobil SUV sa pogonom na svim točkovima zaglavljen u snegu, a da pored njega prolaze mnogo manji, jeftiniji automobili?

Tu je problem lako odgonetnuti. Pneumatici. Jer nije svaki pneumatik koji namontirate na točak sposoban da odgovori na izazove koji se postavljaju pred vozilo.

– Vlasnici SUV vozila moraju biti vrlo pažljivi pri izboru odgovarajućih pneumatika. Namenski razvijeni pneumatici sa oznakom SUV su na prvi pogled vrlo slični pneumaticima za uobičajene putničke automobile, ali se od njih razlikuju po jednoj važnoj karakteristici – imaju veću nosivost – objhašnjavaju stručnjaci iz “Gudjera”.

Naime, vozila SUV, u poređenju sa klasičnim putničkim automobilima, imaju visoko težište i veću masu, pa tako i čvršće amortizere.

Zato vozači moraju još pažljivije da pristupe izboru pneumatika, koji moraju biti prilagođeni većim opterećenjima. Pneumatici SUV, za razliku od uobičajenih, imaju čvršću konstrukciju, a posebno su prilagođeni gumena smeša i oblik dezena gazećeg sloja.

Za svoje sportsko terensko vozilo uvek izaberite pneumatike sa oznakom SUV, i obratite pažnju na pravilne dimenzije i indeks brzine, a pazite i na dovoljno veliku nosivost, u skladu sa homologacijom. Pri izboru nikako ne zanemarite ulogu kvaliteta pneumatika, na kraju krajeva, oni su jedina dodirna tačka vozila sa podlogom i kao takvi važan faktor sigurnosti u saobraćaju. Za vozila SUV se preporučuju pneumatici najvišeg kvaliteta.

– Zahtevni zimski uslovi sa niskim temperaturama i često klizava, ponekad i snežna ili zaleđena podloga, zahtevaju veću pažnju pri izboru odgovarajućih pneumatika. Na vašem vozilu SUV, nikada zimi ne upotrebljavajte letnje terenske ili poluterenske pneumatike, jer oni, uprkos grubom profilu, ne poseduju ključne karakteristike zimskih pneumatika. Zimske pneumatike odlikuje mekša mešavina gumene smeše koja po mrazu bolje prianja, kao i dodatne lamele u blokovima gazeće površine, čime se obezbeđuje pouzdano prianjanje u snegu – objanjavaju iz ove poznate kompanije.

Za sigurnu i bezbrižnu vožnju SUV vozilima, čak i u teškim zimskim uslovima izaberete uvek odgovarajuće pneumatike sa oznakom SUV, a proučitei druge oznake poput “UltraGrip Performance”, “SoundComfort”.

Pogrešan izbor, “šminkerski” pristup kupovini pneumatika,znači i obaveznu dodatnu opremu – lopatu u gepeku.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)