Datum:

06.07.2011. 10:37

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3558 pregleda

Automobili koji se sami voze mogli bi da budu na svetskim drumovima za nekoliko godina, a Nevada je, uz lobiranje Gugla postala prva oblast u kojoj je ovo dozvoljeno.

Automobili koji se sami voze mogli bi da budu na svetskim drumovima za nekoliko godina, a Nevada je, uz svesrdno lobiranje američkog interenet portala Gugl postala prva oblast u kojoj je dozvoljeno da kola bez vozača krstare putevima.

Gugl je prošle jeseni saopštio da je sa automobilima robotima prešao preko 225.000 kilometara na kalifornijskim drumovima, podseća “Dojče vele.”

Istraživanja u toj unosnoj oblasti počela su pre sedam godina i to u vojne svrhe. Tada je za potrebe ministarstva odbrane SAD napravljen test sa 15 vozila – ali nijedno nije stiglo do željenog cilja. Od tada su se stvari mnogo promenile. Danas ovakvi automobili bez posade idu i kroz najveće gradske gužve, opremljeni brdom kamera i senzora.

Džesi Levinson, istraživač sa univerziteta Stanford smatra da su već sada autonomni automobili bolji od ljudi vozača u određenim stvarima. “Bolje drže pravac na putu i brže od čoveka registruju kada auto ispred prikoči. Takođe, imaju znatno bolji pregled šta se dešava iza vozila”, rekao je Levinson za DW.

Naravno, ima i mnogo nedostataka. Prilikom jakih pljuskova ili kada je put prašnjav automobil ne može dovoljno precizno da prepozna objekte jer kamere ne šalju perfektnu sliku. U tom slučaju se mora osloniti na radare i senzore koji opet imaju svojih mana, objašnjava Alberto Brođi, naučnik sa univerziteta u Parmi.

Dok su potpuno samostalni automobili još uvek budućnost, sadašnjost nudi neke elemente autopilota. Na tom polju prednjače nemački proizvođači “Dajmler”, BMW, “Audi” i “Folksvagen”. “Mercedes”, na primer, ima sistem koji vraća vozača u traku, ako nenamerno postepeno počne da gubi pravac. Ili, smanjuje brzinu, ukoliko vozilo ispred ide sporije od vašeg vozila, navodi DW.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)