Datum:

27.11.2014. 16:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3295 pregleda

Ministarstvo unutrašnjih poslova predstavilo je predloge izmena Zakona o saobraćaju o većoj bezbednosti na drumovima. U drastičnim slučajevima kršenja zakona predviđeno je i oduzimanje vozila. Ako neko bez dozvole sedne pijan u vozilo, ne treba da se buni ako mu oduzmu vozilo, to vozilo je postalo oruđe isto kao pištolj, kaže ministar Stefanović.

Predložene izmene Zakona o saobraćaju uskoro će se naći u parlamentu, najavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, naglasivši da je njihov cilj spasavanje života svih učesnika u saobraćaju.

Stefanović je istakao i da se predloženim izmenama pooštrava kaznene politika, istakavši da će se istovremeno pojačano raditi na prevenciji i edukaciji.

Naveo je i da je zaštitna mera oduzimanja vozila planirana kada se radi o posebnim oblicima nasilničke vožnje, kada se, recimo, vozi bez vozačke dozvole ili u alkoholisanom stanju većem od dva miligama po mililitru.

Prema njegovim rečima, to vozilo se računa kao oruđe ili “kao opasno sredstvo koje je ugrozilo ne samo tog koji je vozio već i druge učesnike u saobraćaju” i to je jedna od zaštitnih mera.

“Znate, ako neko bez vozačke dozvole sedne mrtav pijan u vozilo, ne treba sutra da se buni ako mu država oduzme to vozilo… To vozilo je postalo oruđe isto kao pištolj… Taj čovek je time što je uradio ugrozio bezbednost i bukvalno pokušao da ubije neke ljude”, rekao je ministar.

Stefanović je dodao i da kada se pod dejstvom alkohola sedne za volan, “onda se dešava da se prođe kroz crveno svetlo, da voze 200 na sat kroz grad, da padnu u reku sa čovekom u gepeku… i to su strašne stvari”.

Podsetivši da je jedan od primarnih ciljeva MUP-a povećanje bezbednosti u saobraćaju, dodao je i da je na tom planu dosta urađeno, ali da će se i dalje raditi na drastičnim promenama.

“Broj stradalih ove u odnosu na 2013. smanjen je za 100, što je ozbiljan rezultat, ali nismo zadovoljni time… i dalje radimo na drastičnim promenama koje treba da dovedu da Srbija u tom smislu dostigne standarde razvijenih evropskih država”, rekao je Stefanović.

Broj-poginulih-lica

Prema njegovim rečima, zato je pre dva meseca formirana radna grupa čiji je cilj bio da se izmeni i dopuni Zakon o bezbednosti saobraćaja radi smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i poginulih i povređenih na drumovima.

Stefanović je novinarima predstavio predložene mere, od kojih se neke tiču povećanja bezbednosti dece u vozilima.

“Predloženo je da se pomeri granica korišćenja sedišta za decu do 12 godina ili korišćanje bezbednosnih podmetača ukoliko dete nije dostiglo visinu od 35 centimetara”, rekao je ministar dodavši da je taj predlog u skladu sa evropskom praksom.

Prema njegovim rečima, odredbe za nasilničku vožnju su znatno strože i odnose se i na naseljena mesta i na drumove van naseljenih područja kao i za vožnju pod dejstvom alkohola.

“Probna vozačka dozvola će se izdavati na rok od dve godine licama koje prvi put polažu vozački ispit za putnička vozila i motorcikle a izuzetno ako to urade pre navršene 19 godine života probna dozvola važiće do 21 godine života”, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, predloženo je i da se produži vreme u kome se ne može upravljati vozilom na osnovu probne vozačke dozvole tokom noći na period od 23 do 6 sati ujutro.

Stefanović je naveo i da je predlogom mera obuhvaćena i oblast tehničkih pregleda vozila, objasnivši da je u toj oblasti planirano i uvođenje informacinog sistema. Ministar je naglasio i da će polcija istovremeno učiniti sve što može na prevenciji ali i modernizaciji saobraćajne policije.

“Želimo da pokažemo da nije samo represija ono što ćemo primenjivati… pojačaćemo kontrolu na putevima i nastavićemo da modernizujemo saobraćajnu policiju”, rekao je Stefanović.

Govoreći o hapšenju Miroslava Bogićevića, Stefanović je rekao da veruje da će se u daljoj istrazi protiv vlasnika “Farmakoma” pokazati da, osim Privredne banke Beograd (PBB), ima još oštećenih banaka.

Stefanović je poručio da, s obzirom na to da su sporni krediti PBB odobravani Bogićeviću 2012. godine, kad je na vlasti već bila Srpska napredna stranka, neće biti zaštićeni oni koji nisu odgovorno radili svoj posao.

Izvor: RTS

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)