Datum:

19.10.2010. 16:09

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 10775 pregleda

Većina isluženih automobila završi na auto otpadu. Barem tako bi trebalo da bude, ali svedoci smo da se na našim ulicama nalazi veliki broj tzv. “neregistrovanih” vozila. U ovu kategoriju mogli bismo podvesti sve one skalamerije koje prevoze nekakv otpad i kao takve predstavljaju opasnost po sve učesnike u saobraćaju.

Zaprežna kola, kako ih još nazivaju, prema autorima novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju ne predstavljaju veliku opasnot te stoga nisu određena kao vozila čija je registracija obavezna. Samim tim ovakva vozila nemaju potrebno osiguranja pa kada dođe do saobraćajne nezgode vozači se suočavaju sa mnoštvom problema. Prvi od njih su kome se obratiti i da li mogu naplatiti štetu.

Dakle, bicikli, zaprege, različiti motokultivatori i slična vozila nemaju obavezu osiguranja, pa je jedini način da naplatite štetu prouzrokovanu krivicom njihovih vozača da pokrenete privatnu krivičnu tužbu. Problem leži u tome što su ovi ovakvi procesi spori i u najvećem broju slučajeva oštećeni ne uspevaju da naplate štetu.

Kada smo već kod “nestandardnih” vozila, trebalo bi da pomenemo i tzv. “modifikovana” vozila. U ovu grupu spadaju improvizovani, ili bolje reći sklepani, automobili koji se uglavnom koriste za prevoz sekundarnih sirovina. Za njih je Zakon predvideo da vozač serijskog automobila bude obeštećen, bez obzira što većina njih nema tablice, a samim tim i registraciju.

Nadležni u Komitetu za bezbednost saobraćaja kažu da se u ovom slučaju vozači mogu obratiti Garantnom fondu Udruženja osiguravača Srbije, koji je dužan da nadoknadi štetu osiguranom vozilu. Međutim, postavlja se pitanje otkud takva vozila u saobraćaju kada novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju nalaže da ona moraju biti uklonjena sa puta, jer ne poseduju potrebne ateste.

Izvor: MojAuto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)