Datum:

07.11.2015. 16:23

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3467 pregleda

Vrednost akcija nemačkog proizvođača automobila “Folksvagen” oslabila je danas nakon što je kompanija saopštila da postoje “neregularnosti” u nivou emisija ugljen-dioksida, koje bi mogle da se odnose na oko 800.000 automobila u Evropi.

Kompanija je saopštila da problem, otkriven tokom istrage o emisijama dizelskih motora, može da košta ovu firmu oko dve milijarde evra.

Portparol “Folksvagena” rekao je Bi-Bi-Siju da bi mogle biti pogođene marke “Folksvagen”, “Audi”, “Škoda” i “Seat” i da je reč uglavnom o dizleskim automobilima, ali da bi mogli biti uključeni i benzinci.

Problem je u određenim tipovima “manjih motora” koji su sertifikovani za ispunjavanje standarda o emisijama ugljen-dioksida, dodao je portparol.

Ugljen-dioksid doprinosi efektu staklene bašte, za razliku od azotnog oksida, gasa koji je bio u centru pažnje ranijih optužbi. Taj gas je polutant i izaziva bolesti pluća.

Nepravilnosti koje su sada otkrivene odnose se na način merenja nivoa ugljen-dioksida i potrošnje goriva tokom procesa tehničkog pregleda pojedinih modela.
Akcije “Folksvagena” oslabile su na berzi u Frankfurtu za sedam procenata posle objavljivanja ove informacije.

Kompanija nije saopštila da li smatra da su te nepravilnosti rezultat namerne akcije niti je precizirala koji su modeli pogođeni.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)