Datum:

10.05.2014. 23:13

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 10026 pregleda

Telefoniranje u toku vožnje, rukovanje navigacionim uređajem ili traženje dobre muzike na radiju, najčešći su „gresi” vozača. Da li ste svesni različitih automatskih radnji tokom vožnje automobilom koje vam smanjuju koncentraciju i mogu dovesti do fatalnih grašaka za volanom?

Budan i fokusiran. Obe ruke na volanu, pogled na putu. Vožnja brzinom koja nije veća od propisane, na dovoljnom rastojanju od vozača koji se nalazi ispred. Ovo je idealna slika odgovornog vozača.
 
Realnost je, međutim, često drugačija, naročito na našim putevima. Hiljade vozača svakodnevno telefonira ili kuca SMS poruke dok vozi, traži omiljenu pesmu na MP3 uređaju. Neki čak dok su za upravljačem jedu ili piju kafu za poneti. Moguća posledica – udes zbog nepažnje!

Stručnjaci iz Centra Alijanc tehnologija u Minhenu u studiji “Diverzija na putu” ustanovili su više od 30 faktora koji utiču na smanjenje pažnje tokom vožnje. Prema tom istraživanju čak trećina od svih saobraćajnih nesreća događa se upravo zbog smanjene pažnje.

– Naročito mladim ljudima lako popusti koncentracija – kažu u Alijanc centru.

Naravno, u Srbiji se najviše sudara događa usled neprilagođenje brzine, nepropisnog preticanja i upotrebe alkohola, ali broj nesreća usled nepažnje sigurno nije mali. Istraživanje nemačkih stručnjaka pokazalo je još nekoliko interesantnih podataka o ženskim i muškim vozačima.

Naime, žene češće telefoniraju i kucaju SMS poruke u toku vožnje, a vole i glasnu muziku. Među uzrocima smanjene koncentracije za volanom kod žena spada i komuniciranje sa putnicima u vozilu. Muškarci sa druge strane, više su tokom vožnje okupirani uređajem za navigaciju od žena, a zanimljivo, ukoliko je dete smešteno u sedištu na zadnjoj klupi češće se okreću kako bi se uverili da je sve u redu. Istraživači u Nemačkoj izračunali su i da vozaču koji pri brzini od 80 kilometara na sat oči nisu na putu samo tri sekunde, kao da je slep 67 metara. Jasno je da je sudar neminovan, naročito ukoliko vozilo ispred krene naglo da usporava. Dakle, bilo kakve sekundarne aktivnosti tokom vožnje možda su samo ružna navika, ali su pre svega potencijalna opasnost.
 
BILBORDI I REKLAME
Svaki vozač makar na trenutak pogleda u bilbord. Oglasi i razne reklame, pogotovu na LED bilbordima koji deluju poput ogromnih televizora utiču na pad koncentracije.
 
ŠMINKANJE
Koliko ste puta videli ženu kako u jednoj ruci drži volan, a u drugoj ruž ili maskaru. Retrovizor nije dizajniran za šminkanje, već za veću bezbednost.
 
TELEFONIRANJE
Upotreba mobilnog telefona, čak i sa “hends fri” uređajemjedna je od najvećih opasnosti po vozača.
 
NE PALITE CIGARETU!
Osim što ozbiljno narušava zdravlje, cigareta je opasna po vozače. Dovoljan je trenutak kad palite cigaretu, ili kad ispadne iz ruku tokom vožnje da se izazove ozbiljan sudar.
 
RAZGOVORI I SMS PORUKE
Komunikacija vozača i putnika ozbiljna je smetnja i može biti veoma opasna, pogotovo kada je u razgovor umešan i mobilni telefon.
 
DECA
Okrenuti se i videti kako je mališan u sedištu je razumljivo, pogotovu ako dete plače ili je nervozno. Ipak, to znači da vam sekund ili dve oči nisu na putu, a zna se kakve to posledice može da izazove.
 
NAVIGACIJA
Ukucavate destinaciju dok vozite? Jednostavno nemojte! Ili unesite podatke pre nego što krenete ili neka to umesto vas uradi suvozač.
 
KONZUMIRANJE HRANE
Brza hrana u vožnji kao posledica stalne žurbe – loša navika savremenog doba. Sa jednom rukom na volanu, veoma lako možete napraviti grešku i izazvati sudar.
 
SLUŠANJE MUZIKE
Potraga za omiljenom radio stanicom ili pesmom na CD-u znači kombinaciju dve radnje, a to naravno znači manja koncetracija za volanom.
 
BES U VOŽNJI
Svakodnevna pojava, pogotovu na ulicama većih gradova. Nervozna i često nekulturna komunikacija sa drugim vozačima dok se automobil kreće znači da oči nisu stalno na putu. To se može vratiti kao bumerang.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)