Datum:

26.04.2012. 22:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4246 pregleda

Grupa istraživača sa Univerziteta u Lajpcigu radi na novoj vrsti univerzalnog penumatika čiji profil će se automatski prilagođavati u zavisnosti od uslova na putu.

Stručnjaci ovog univerziteta, predvođeni Detlefom Rimerom, predstavili su svoju ideju na Međunarodnom sajmu tehnologije koji se održava u Hanoveru.

Rimer kaže da će njihov univerzalni adaptivni pneumatik funkcionisati pomoću elektronskih senzora koji “prepoznaju” vrstu terena (asfalt ili neku drugu podlogu), ali i vremenske uslove (kišu, sneg ili suv put).

Na osnovu dobijenih podataka, dubina i širina “šare” na gumi automatski se prilagođava postojećim uslovima na putu, a podešavanje će biti moguće i tokom kretanja vozila. Na taj način, tvrdi Rimer, automobil će praktično u svakom trenutku vožnje biti opremljen adekvatnim pneumatikom.

On dodaje da će ova tehnologija omogućiti i optimizaciju još nekih karakteristika vozila koje zavise od vrste automobilske gume, kao što je potrošnja goriva ili buka koju stvaraju točkovi u kontaktu sa podlogom.

Prema rečima Rimera, adaptivni pneumatik je još uvek u ranoj razvojnoj fazi i daleko je od serijske proizvodnje. Trenutno se vrše istraživanja na materijalu koji će se koristiti za izradu pokretnih delova delova gume, a osim toga, Rimer i njegova ekipa moraće da reše i problem uticaja temperature vazduha na vozne karakteristike pneumatika.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)