Datum:

14.04.2016. 10:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Nemačke vlasti će preduzeti zakonske mere u cilju zabrane starijih dizela u nekim gradovima.

Po Johenu Flazbartu, zameniku ministra za ekologiju, Nemačka vlada će pojasniti stvari za gradonačelnike i gradske savete povodom zabrane starijih dizel modela. Vlada kancelarke Angele Merkel će staviti uredbu na snagu ove godine, što će rešiti dosadašnje pravne nesigurnosti i oklevanje gradskih vlasti da zabrane starije dizel automobile.

Flazbart je precizirao da se limiti koje je postavila EU, vezano za emisiju azotnih oksida, „redovno probijaju“ na nemačkim putevima. Ovaj potez će naseljenim mestima u Nemačkoj obezbediti legalan alat da implementiraju zabranu automobila sa dizel pogonom, koji nisu u Evro 6 standardima, što podrazumeva granicu od 80 grama po kilometru emisije azotnih oksida.

Po VDA industrijskoj asocijaciji, gotovo 50 odsto od tri miliona automobila koliko se proda godišnje u Nemačkoj, pogonjeno je dizel motorima. Približno 74 odsto BMW-ove godišnje prodaje se odnosi na dizel motore na domaćem tržištu a Audijeve 67 odsto. Interesantno je da se samo 33 odsto dizel automobila na nemačkim putevima susreće sa Evro 6 standardima, ali dobra vest je što VDA procenju da će u sledećih pet godina polovina od 14 miliona dizel automobila biti zamenjena novijim, čistijim dizelima.

Nemačka asocijacija automobilske industrije je obavestila Bloomberg da „bi bila fundamentalna greška staviti dizele na loš glas“, i da „ko god podržava zaštitu životne sredine, ne može da se odrekne dizela, a to zna i ministarstvo za ekologiju“. S druge strane, Evropska ekološka agencija procenjuje da je oko 10.000 smrtnih slučajeva u Nemačkoj svake godine prouzrokovano finom čađi i azotnim oksidima iz dizel motora.

Napori da se zabrane prljaviji, stariji dizel, dobili su na intenzitetu od kada je VW grupa otkrivena u lažiranju podataka na testovima emisije. Ostaje nam da vidimo na koji način će nemački gradovi implementirati zabranu.

Da li ovo znači da ćemo mi između ostalih postati značajniji konzumenti čađi, kada “flota” krene ka istoku?

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)