Datum:

03.12.2014. 22:23

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3495 pregleda

Više niko od Nove godine neće moći besplatno da registruje svoj automobil bez odlaska na tehnički pregled. Konačno će biti uvedeno obavezno fotografisanje vozila na liniji tehničkog pregleda, ali i određena najniža cena ove usluge po kome bi vlasnik putničkog automobila plaćao najmanje 2.500 dinara (bez PDV) za ovu uslugu.

Najava ministra policije Nebojše Stefanovića da će se u sklopu predviđenih izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja posebna pažnja posvetiti Pravilniku o tehničkoj ispravnosti vozila („da se ne bi dešavalo da se automobil i ne doveze na tehnički pregled i da samo formalno dobije papire da je završio tu proceduru“) naišla je na odobravanje Udruženja tehničkih pregleda Srbije.

– Mi od 2009. godine pokušavamo da ukažemo na činjenicu da se u ovoj oblasti primenjuju odredbe Zakona o bezbednosti iz 1982. godine i da je i dalje u mnogim gradovima u Srbiji moguće besplatno „obaviti“ tehnički ili po veoma niskim cenama, bez dovoženja vozila na liniju pregleda – objašnjava Trifun Stojanović predsednik Udruženja tehničkih pregleda Srbije (UOTP).

Od Nove godine

Iako Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije zvanično potvrdilo kada će biti donete nove odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja, a u sklopu njega i Pravilnik o tehničkim pregledima, očekuje se da će nove, poboljšane odredbe stupiti na snagu već 1. januara 2015.

Stojanović kaže i da su poslali na desetine dopisa nadležnim državnim organima, da su nedavno pisali i premijeru Aleksandru Vučiću da su sada stvari najzad „krenule sa mrtve tačke“.

– Naša procena je da zbog nelegalnih aktivnosti država godišnje gubi oko milijardu dinara, pri čemu su ugrožena i radna mesta oko 4.000 radnika koji rade u preduzećima koja obavljaju usluge tehničkih pregleda pošteno jer ne mogu da izdrže nelojalnu konkurenciju – kaže Stojanović.

Nekoliko strukovnih udruženja poslalo je nadležnim ministarstvima Srbije i svoj predlog najniže cene tehničkog pregleda vozila.

– Mislimo da smo predložili stvarne, realne cene ove usluge. Ako je određena najniža cena obuke za vozače, to bi moralo da se uradi i sa tehničkim pregledima. Pogotovo u zemlji u kojoj je vozni park stariji od 15 godina i gde su zabeležene brojne zloupotrebe – kaže Trifun Stojanović. – Lovci u mutnom, stimulisani provizijom osiguravajućih kuća za obavezno osiguranje motornih vozila, omogućavali su tehnički pregled samo kroz papire, bez dovoženja vozila, pa je jasno zašto su oni profitirali, a mi propadali.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)