Datum:

17.11.2013. 23:32

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2278 pregleda

Auto-putevi u Srbiji neće se više graditi iz kredita, već samo putem koncesije, stav je Vlade Srbije. Prema rečima Velimira Ilića, ministra građevinarstva, takva sudbina očekuje ne samo Koridor 11, odnosno auto-put Beograd – južni Jadran, već i takozvani moravski koridor – od Pojata do Preljine, kao i brzu saobraćajnicu od Novog Sada do Rume.

Prema predlogu budžeta za narednu godinu, novac je obezbeđen samo za tehničkog, pravnog i finansijskog savetnika za koncesiju Beograd – Požega. Najbolju tehničku ponudu u pretkvalifikaciji za ovu koncesiju dala je “Šandong hajd spid grupa”. Stručna komisija za ocenu četiri prispele ponude još nije završila izveštaj. Ministarstvo građevinarstva će uskoro obavestiti ponuđače ko ide u sledeći krug, a to znači dostavljanje finansijske ponude.

Prema grubim procenama, vrednost radova premašuje 450 miliona evra.

– Pripremamo tender za izbor savetnika za koncesiju – kaže Ilić za “Novosti”. – Biće to neutralna međunarodna konsultantska kuća, koja će dobiti zadatak da pripremi predlog koncesionog ugovora. Plan je da to bude BOT model, a to znači: izgradi, koristi i vrati auto-put državi posle koncesionog perioda u ispravnom stanju.

Predmet koncesije je izgradnja, održavanje i korišćenje dve deonice Koridora 11, Surčin – Obrenovac u dužini od 17,6 kilometara, uključujući i most na Savi i Preljina – Požega u dužini od 31 kilometar. Koncesionar će dobiti na održavanje i korišćenje i deonicu od 103 kilometra između Obrenovca i Preljine i to je takođe predmet koncesije. Taj deo Srbija sama gradi iz budžeta, kineskog i azerbejdžanskog kredita.

Inače, “Šandong”, koji je dao najbolju tehničku ponudu, već je angažovan na izgradnji dve deonice auto-puta Beograd – južni Jadran. Te deonice od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga grade se iz kineskog kredita od 334 miliona dolara. Za deo od Uba do Lajkovca zadužen je domaći konzorcijum i ti radovi se finansiraju iz budžeta. Deo od Ljiga do Preljine radi azerbejdžanski “Azvirt” iz kredita Azerbejdžana.

1115-Koridor-11_UPoziv Bugarima

Preduzeće Koridori Srbije objavilo je u petak poziv za dostavljanje ponuda za završetak izgradnje auto-puta od Pirota do Dimitrovgrada. Rok za dostavljanje ponuda ističe 9. januara 2014. Na ovoj deonici preostali su radovi dužine 14,3 kilometara, a rok za izgradnju je 450 dana.

Pomoćnik direktora JP “Koridori Srbije” Miodrag Kostić izjavio je na srpsko-bugarskom ekonomskom forumu da će se prema planiranoj dinamici ta deonica graditi tokom naredne godine, a završetak 22 kilometra panevropske saobraćajnice treba očekivati 2015. godine. Kostić je apelovao na bugarske neimare, kojima je ovo gradilište najbliže, da se jave na tender, jer bi izvođači radova iz drugih zemalja imali neuporedivo veće troškove, čime bi se povećala i cena izgradnje, što je nepovoljnije i za Srbiju. (V. Ć.)

Iskustva

Koncesije su se najbolje pokazale u Francuskoj, gde je dobar deo auto-puteva izgrađen zahvaljujući ovom modelu. U Mađarskoj je čak pala vlada zbog koncesije, jer je na auto-putu bilo manje vozila nego što je predviđeno saobraćajnom studijom, pa je koncesionar tražio penale. U Hrvatskoj, prvi koncesioni ugovor spojio je Karlovac i Zagreb, potom Karlovac i Rijeku, a počelo je i spajanje Zagreba sa granicom Mađarske i Slovenije. U Češkoj, Slovačkoj i Sloveniji auto-putevi su se gradili iz budžeta.

Autor: T. Spalević, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)