Datum:

02.10.2017. 16:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Bezbednost učesnika u saobraćaju je tema koja zaokuplja veliku pažnju kako u svetu, tako i kod nas. Za to postoje ozbiljni razlozi – saobraćajne nezgode su osmi najčešći uzrok smrti u svetu, a ubedljivo prvi uzrok smrti među mladom populacijom. Statistika je još alarmantnija kada su u pitanju povrede sa dugoročnim ili trajnim posledicama.

Srbija u ovom pogledu nije izuzetak. Mediji su neretko preplavljeni vestima o saobraćajnim nezgodama na našim putevima. Posebno je zabrinjavajuće to što u poslednjem javno dostupnom biltenu Agencije za bezbednost saobraćaja stoji podatak da nešto više od četvrtine svih stradalih u saobraćajnim nezgodama čine mlade osobe starosti ispod 29 godina.

Zbog toga je Vlada Republike Srbije 2015. godine usvojila Strategiju za bezbednost saobraćaja do 2020. godine.

U ovoj strategiji navedeni su brojni indikatori bezbednosti koje treba ostvariti. Možda je najbolji primer bezbednosnih indikatora procenat vozača koji koriste bezbednosne pojaseve.

Prema najnovijim ispitivanjima, procenat upotrebe sigurnosnih pojaseva je 75%. Istovremeno, procenjuje se da bi postotkom upotrebe od 95%, stopa smrtnosti u saobraćajnim nezgodama mogla da se smanji i za 50%.

Postavlja se pitanje kako navesti vozače na savesnije ponašanje u saobraćaju, koje bi, u ovom konkretnom slučaju, značilo i to da svi vozači i putnici u automobilima koriste sigurnosne pojaseve?

Situacija je slična i sa drugim učesnicima u saobraćaju. Kako sprečiti pešake da prelaze ulicu van pešačkog prelaza, kako ih ubediti da crveni znak na semaforu ipak “preteže” nad potrebom da se potrči za autobusom?

Kazne za neprimereno ponašanje u saobraćaju postepeno se pooštravaju, ali se statistika sporo popravlja. Uostalom, kazne nastupaju onda kada se prestup ili nezgoda već desi. Za mnoge ljude, to je isuviše kasno.

Zato je suština odgovora na prethodno postavljena pitanja sadržana u preventivnom delovanju. Svrha preventivnog delovanja je da se do svih učesnika u saobraćaju dopre sa porukom koja je dovoljno snažna da svest o značaju bezbednog učešća u saobraćaju podigne na viši nivo.

Pored upućivanja u norme ponašanja u saobraćaju, ovo često podrazumeva i eksplicitno ukazivanje na sve moguće posledice nepoštovanja istih.

Agencija za bezbednost saobraćaja inicirala je nekoliko kampanja sa ciljem da promoviše bezbedno učešće u saobraćaju među svim segmentima populacije. Tako su prethodnih godina aktuelne kampanje „Pažljivko“ za decu predškolskog i školskog uzrasta, zatim kampanju „Mladost a ne ludost“ koja se obraća adolescentima, kao i opšte kampanje poput „Vozi odmoran“.

Ovom, generalnom apelu za bezbednost u saobraćaju, pored državnih institucija i pojedinih nevladinih organizacija, pridružila se i kompanija NIS.

Tako je NIS u poslednjoj nedelji septembra ove godine organizovao akciju „Nedelja bezbednosti u saobraćaju“. Tokom ove akcije, svakog dana su u NIS-ovim prostorijama održavana predavanja na temu bezbednog ponašanja svih kategorija učesnika u saobraćaju.

Mladi su imali priliku da na tribinama čuju iskustva osoba sa invaliditetom, dok je mališanima ova tematika bila približena kroz predstave i druženja. Predavanja su u prostorijama NIS-a takođe održali i predstavnici Agencije za bezbednost u saobraćaju, koji su ovu priliku ujedno iskoristili da se kompaniji NIS zahvale na pruženom doprinosu u prevenciji saobraćajnih nezgoda.

Budući da kompanija NIS poseduje veliki broj vozila koja svakodnevno saobraćaju širom Srbije, poslednjeg dana „Nedelje bezbednosti u saobraćaju“ organizovano je i vozačko takmičenje pod nazivom „Vozački izazov 6“.

NIS je na svom poligonu u Zrenjaninu sproveo teorijsku i praktičnu proveru znanja svojih vozača, kojima su se pridružili i vozači iz Vojske Srbije.

Kompanija NIS organizuje „Nedelju bezbednosti u saobraćaju“ treću godinu zaredom, u sklopu sa Protokolom o saradnji koji je NIS potpisao sa Agencijom za bezbednost saobraćaja.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)