Datum:

03.12.2010. 10:42

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7431 pregleda

Pešački prelazi u Beogradu su nebezbedni, jer nemaju adekvatnu horizontalnu signalizaciju i prilaz za osobe sa invaliditetom, pokazalo je istraživanje.

Auto-moto savez Srbije sproveo je taj test u saradnji sa predstavnicima Italijanskog automobilskog kluba “ACI” na 15 pešačkih prelaza u Beogradu. 

Prelazi su testirani u odnosu na četiri kriterijuma – samo prelaženje, vidljivost u toku dana i noći, kao i prilagođenost za invalidska kolica i osobe oštećenog vida i sluha. 

Te kriterijume su u najvećoj meri ispunili prelazi između Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove ulice i od Dimitrija Tucovića do Čegarske, dok je istraživanje pokazalo da je sedam prestoničkih “zebri” prihvatljivo, a šest u lošem stanju. 

U odnosu na prošlogodišnje rezultate Euro testa, došlo je do velikog unapređenja samo na pešačkom prelazu na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove, koji u 2009. godini nije mogao da dobije bolji rezultat od “prihvatljivog”. 

Osim u Beogradu, testirano je još 270 pešačkih prelaza u 18 evropskih gradova, od kojih polovina nije zadovoljila kriterijume Euro testa. 

Projekat je ukazao na neophodnost bezbednosti građana na pešačkim prelazima, s obzirom na to da godišnje u Evropi više od 8.000 pešaka izgubi život u saobraćajnim nezgodama, a od tog broja svaki četvrti strada upravo na pešačkom prelazu. 

Mere koje bi doprinele unapređenju bezbednosti na pešačkim prelazima su bolji prilaz samom prelazu, bolja signalizacija, savesnije ponašanje svih učesnika u saobraćaju, kao i efikasnija primena modernih tehnologija, navedeno je u saopštenju.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)