Datum:

19.12.2011. 13:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 6483 pregleda

Sa zimskim danima bliži se i neophodno čišćenje automobila od snega i leda. Vozačima koji svoj automobil drže na otvorenom najveći problem je zaleđena šoferšajbna. Ne – polivanje vrućom vodom, da – grejanje vetrobrana ili struganje leda odgovarajućim metlicama, to je ukratko rešenje ove dileme.

Teško je poverovati, ali su zaista pojedini vozači skloni tome da se od leda na staklima svog ljubimca oproste polivanjem stakala vrelom vodom. Bez vređanja inteligencije, ali ovakav potez graniči se s neverovatnom glupošću. Štaviše, takva praksa može trajno uništiti staklo ili ga oštetiti u toj meri da mu se maksimalno skrati vek trajanja.

– Ogromna je razlika u temperaturi vode koju ljudi koriste i temperaturi vetrobranskog stakla u smrznutom stanju. Takav termički šok može prouzrokovati velika oštećenja. Staklo je vrlo tvrdo, ali i lomljivo, međutim, nije plastično, tako da nisu moguća brza nejednaka rastezanja – upozorava Goran Preradović, staklar u jednoj poznatoj prodavnici auto-stakala.

Kutijica za CD, kreditna kartica i hladne, gole ruke imaju nešto zajedničko – sve se koristi za čišćenje snega i leda sa stakala automobila i mnogo je bolje rešenje od polivanja vrelom vodom. Međutim, na benzinskim pumpama su dostupne razne vrste metlica koje nisu skupe, pa se za 200 do 300 dinara može priuštiti vrlo zgodna alatka za čišćenje snega i leda. 

– Preporučujemo ispravnu metlicu za led ili sredstvo za odmrzavanje kako bi se izbegla oštećenja. Takođe, vozačima treba da koriste sredstva za odmrzavanje koja nisu skupa – savetuje Preradović.

Strpljenje je dragoceno, pa prilikom startovanja motora vozači mogu da sačekaju od pet do 10 minuta da se motor zagreje i onda da upale grejače vetrobranskog stakla, Led će se sam istopiti. Kod raznih modela automobila tu su i napredna tehnološka rešenja. „Ford“ je, primera radi, još pre 26 godina patentirao kvik kliner. Reč je o mrežici tankih žica između dva sloja vetrobranskog stakla kojima se postiže brzo odmrzavanje i odmagljivanje. 

Inače, nedavno je obelodanjeno da su stručnjaci s Instituta za tehnologiju u nemačkom Braunšvajgu razvili staklo na koje se ne hvata led i koje ne magli. Ta stakla uskoro bi mogli da imaju „folksvagen” i „audi”. Za razliku od vetrobrana koji se greju, nova stakla neće zadržavati led ni na temperaturama od 18 stepeni ispod Celzijusove nule.

Tajna novih stakala je u tankom prozirnom sloju posebne hemijske supstance koja se nanosi na staklo. Spoljašnji sloj sprečava hlađenje i izlazak topline, pa se ne kondenzuje voda i stoga se ne stvara led na staklu. Zasad je jedini problem s novom tehnologijom činjenica da nova stakla otežavaju ulazak radio-talasa u vozilo, što može ugroziti prijem radio i telefonskog signala.

Kako čistiti led

1. Metlicama za led
2. Grejati šoferšajbnu
3. Uključiti grejače ukoliko ih automobil ima u staklima
4. Nikako udarati i razbijati led
5. Nakon pranja automobil ostaviti u garaži da se osuši

Odmrzavanje brave

Otključavanje automobila koji je noć proveo na temperaturama ispod nule može biti problem. Najefikasnija su sredstva za odmrzavanje brava koja prave proizvođači automobila (posebno za svaki tip i model), a postoje i ona univerzalna koja se prodaju u svim prodavnicama auto-delova i ne koštaju više od 200 dinara.

Autor: G. Svilar, Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)