Datum:

18.11.2018. 21:08

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Narodna banka Srbije saopštila je da, prema njihovim podacima, postoji prostor za smanjenje premije osiguranja od autoodgovornosti, kao i da NBS nije zakonski nadležna da donosi odluku o promeni “cene” osiguranja.

Osiguranje od autoodgovornosti je zakonski obavezno osiguranje koje se zaključuje prilikom registracije motornih vozila, a njime je pokrivena odgovornost vlasnika, odnosno korisnika, kada upotrebom motornog vozila pričini štetu trećim licima.

“Za eventualno donošenje novog premijskog sistema i tarife kojim bi se promenila premija osiguranja od autoodgovornosti treba se obratiti Udruženju osiguravača Srbije (UOS), a NBS bi nakon upućenog predloga razmotrila da li eventualni predlog može da ugrozi zaštitu prava osiguranika i trećih oštećenih lica, kao i stabilnost tržišta”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da odredbe Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju propisuju obavezu osiguravajućih društava da podatke za obračun premije dostavljaju UOS-u, koji obradjuje ove podatke i objavljuje ih na svojoj internet prezentaciji.

“Ocene da je NBS dala saglasnost na povećanje premije osiguranja od autoodgovornosti, kako bi obezbedila plaćanje naknada ili provizija tehničkim pregledima u iznosu od čak 25 odsto premije ne stoje, jer je navedeno suprotno članu Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju… NBS je u više navrata sprovodila postupke kontrole i izricala mere nadzora, uključujući i novčane kazne društvima za osiguranje i njihovim rukovodiocima upravo zbog kršenja tog člana Zakona”, navodi se u saopštenju.

Povodom navoda da je NBS “podigla cenu” osiguranja od autoodgovornosti “sa namerom da pokrije gubitke društava za osiguranje od prirodnih nepogoda i obezbedi plaćanje naknada tehničkim pregledima”, NBS je ukazala da je prilikom odredjivanja minimalne tarife osiguranje od autoodgovornosti analizirana dovoljnost minimalnih iznosa premija namenjenih za štete, ugovorne sume osiguranja i za druge namene, i da je, prema toj analizi, iznos premije u tom momentu bio “dovoljan”.

“UOS očekuje da taj iznos neće biti dovoljan u budućnosti zbog znatnih promenjenih okolnosti i njihovog uticaja na premiju osiguranja od autoodgovornosti… Prema obrazloženju kojim je data predmetna saglasnost na povećanje premije osiguranja od autoodgovornosti od 45 odsto, NBS je uzela u obzir faktore koje je naveo UOS”, navodi se u saopštenju.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)