Datum:

10.09.2014. 16:14

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 3226 pregleda

Tehnologija koju razvija francuski proizvođač auto-delova Valeo omogućiće kolima da se sama odvezu na parkiralište, nađu prazno mesto i tamo se i smeste – i to sve samo na vozačevu komandu preko smartfona.

Potpuno automatizovan sistem nazvan “Connected Automated Valet Parking”, demonstriran na sajmu pametnih vozila u Detroitu, udaljen je desetak godina od masovne proizvodnje, a u međuvremenu se moraju izmeniti propisi kako bi se regulisalo daljinsko upravljanje kolima.

Tehnologija se sastoji od desetak ultrazvučnih primopredajnika, kamera koje mogu da se rotiraju pun krug i laserskog skenera. Ona će omogućiti prezicno parkiranje gotovo u milimetar, sa bezbednim odstojanjem od drugih vozila.

Pošto završi s poslovima, vozač će, opet preko smartfona, moći da prizove svoja kola sa parkinga, i ona će sama doći do njega. Potencijalne prednosti su brojne – biće više preciznog parkiranja što znači uštedu prostora, biće više poštovanja saobraćajnih propisa, manje gužve, a i vozači će se manje nervirati što gube vreme tražeći slobodno parking-mesto. Iako će se na tehnologiju još čekati, zvaničnici kompanije Valeo smatraju da će ona biti krupan korak napred ka vremenima kada će kola biti ta koja će sama voziti ljude – bez potrebe da oni drže volan.

I druge kompanije su demonstrirale samoparkirajuće sisteme, ali u većini slučajeva tako da vozač najpre sam nađe parking mesto, a onda da aktivira sistem koji parkira auto. Tako je Valeo jedini kod kojeg kola sama traže parking mesto i – što je podjednako korisno – sama dolaze vozaču kada ih pozove, takođe jednim potezom palca na smartfonu.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)