Datum:

26.04.2011. 2:00

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 9890 pregleda

Svi koji polože vozački ispit moraju da imaju probnu vozačku dozvolu, ali i da vidno označe svoja vozila, nalepnicama “P vozač-početnik”, najmanje godinu dana. Kazna za nepoštovanje pravila 3.000 dinara.

Kandidat koji želi da polaže vozački ispit, suočava se sa nizom konfuznih situacija. Ima obuku po starom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, polaže ispit, takođe, po starom zakonu, ali dobija dozvolu po novom zakonu. Tako, svi koji polože vozački ispit moraju da imaju probnu vozačku dozvolu, ali i da vidno označe svoja vozila, nalepnicama “P vozač-početnik”, najmanje godinu dana.

Nalepnice “P vozač-početnik” propisane su za sve one koji dobiju probnu vozačku dozvolu, tačnije za sve koji imaju nove biometriske dozvole, bez obzira na starost kandidata.

Pogrešno je tumačenje zakona da su nalepnice “P” obavezne samo za mlade vozače koji imaju 17 godina i voze do 18. godine pod pratnjom iskusnog vozača.

Siniša Matić iz Uprave saobraćajne policije kaže da je, u slučaju da se vozilo ne obeleži nalepnicom, predviđena kazna za osobu koje upravlja vozilom i osobu koja ga nadzire po 3.000 dinara.

U auto-školama nisu do sada imali tumačenje te obaveze, pa je do sada dolazilo do konfuzije i tek odnedavno počela je podela nalepnica kandidatima koji su položili ispit.

“Svakom polazniku dajemo po dve nalepnice pri položenom ispitu i objasnimo mu na koji način treba da ih stavi na svoje vozilo”, kaže Spasoje Manojlović iz Udruženja auto-škola Srbije.

Instruktori navode da kandidati i pored upozorenja retko žele da označe sebe kao početnika.

Instruktor vožnje Tamara Satamatović kaže da nije primetila da početnici nose oznake na automobilima i dodaje da je verovatno uzrok tome što nisu pročitali Zakon ili nisu obavešteni u MUP-u kada su uzimali vozačke dozvole.

Oni koji se obučavaju često i ne znaju čemu nalepnice služe.

Iz MUP-a poručuju da nije sramota da vozač druge upozoiri da je početnik, jer oni mogu da mu pomognu ili oproste neku grešku i dodaju da je i nalepnica deo poboljšanja celokupne situacije u saobraćaju.

Izvor: RTS

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)