Datum:

21.06.2011. 2:06

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 10012 pregleda

Činjenica da dnevna svetla tokom vožnje doprinose smanjenju broja saobraćajnih nezgoda dovela je do toga da su ona sada u Evropskoj uniji postala obavezna za sve automobile koji će ubuduće ulaziti u proizvodnju. Za vozila koja ih nemaju, tu je naknadna ugradnja.

Prema procenama EU, dnevna svetla godišnje mogu spasiti između 1.000 i 1.200 života na putevima u Evropi. Kada se koriste, ova svetla pomažu da budemo uočljiviji, što posebno dolazi do izražaja na otvorenom putu. Ipak, mnogi vozači nisu bili oduševljeni kada je kod nas počeo da se primenjuje novi zakon o saobraćaju koji nalaže upotrebu dnevnih svetala.

Osim bržeg trošenja sijalica, vozači često navode i povećanu potrošnju goriva. Prema mnogim istraživanjima, oborena svetla povećavaju potrošnju za 0,2 litra na 100 km/h, a trajnost sijalica je maltene duplo kraća. Zato se, kao jedno od najpraktičnijih rešenja, nude LED dnevna svetla. LED diode imaju neuporedivo duži životni vek od klasičnih sijalica, troše znatno manje električne energije, pa samim tim i manje goriva. Treba naglasiti da se ovakva svetla i kod nas mogu nabaviti i naknadno ugraditi, samo je potrebno obezbediti novac, ali i atest!

Kao i evropski, tako i naš Zakon propisuje tačno mesto na kojem se dnevna svetla mogu ugraditi. Preciznije, tačne promere određuje Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, i to u članovima 46 i 51. Naknadnu ugradnju mora obaviti profesionalac, i u zavisnosti od vozila, ona traje između dva i tri i sata.

Ako se odlučite za kupovinu i naknadnu ugradnju dnevnih svetala obavezno proverite i da li su svetla koja želite homologovana, odnosno da li ispunjavaju ECE R.87 normu. Tek kada ste se u to uverili možete ih ugraditi na način na koji smo prikazali. Nakon toga, morate obaviti i atest u nekoj od ovlašćenih institucija poput Centra za motorna AMSS i mašinskih fakulteta, jer se naknadna ugradnja svetala smatra prepravkom vozila.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)